Trefwoorden Onderwijsorganisatie en onderwijsethiek
Doelstellingen
Een eerste luik, over onderwijs-organisatie, gaat in op de geschiedenis en structuur van het onderwijs in België/Vlaanderen en op regel- en wetgeving terzake. Het tweede luik is ethisch. De belangrijke ethische uitdaging van het onderwijs ligt niet in het opstellen van een micro-moraal voor de lessituatie, en evenmin in de eenzijdige overdracht van morele waarden van docent naar leerling/student. In de lessen ethiek van opvoeding en onderwijs is het dan ook niet de bedoeling een moraal mee te geven die in de onderwijssituatie kan worden toegepast of doorgegeven. Eerder wordt een nadenken over het morele beoogd.
Voorkennis
Leerinhoud
De opbouw van de cursus is eenvoudig: na de momenteel toonaangevende wetenschappelijke theorie over morele ontwikkeling te hebben aangebracht (nl. de empirische ethiek van L. Kohlberg), plaatsen we daarbij de conctructieve kanttekeningen vanuit gender-studies, filosofie, antropologie, sociologie en geschiedenis. Deze kritische activiteit mondt tenslotte uit in de formulering van een perspectief op de relatie tussen onderwijs en ethiek.
Onderwijsvormen
De lessen zijn hoorcolleges, met ideëenwisseling over teksten die als discussie-materiaal worden aangereikt, en waarvan verwacht wordt dat studenten die zelfstandig lezen.
Studiematerialen
Er is een syllabus over onderwijsorganisatie (30-tal pp.) en een geschreven cursus (100-tal pp.) over ethiek van opvoeding en onderwijs, alsook een bundel discussieteksten.
Studiebegeleiding
Beoordeling
Het examen is een gesprek over de inhoud van de cursus en over is de discussieteksten aangesneden thema's.
Studiekosten
Nihil
OP-leden
Wim De Temmerman
Taal
|
|