Trefwoorden Interieurvormgeving
Doelstellingen Hoofdatelier:
Het is de opdracht van het 2° jaar Interieurvormgeving zich bezig te houden met het ''wonen ''. Er wordt verwacht dat men zou instaan voor het verwerven van inzicht in, en het oefenen van het inrichten van woningen.
De deelaspecten van het wonen (de elementaire woonhandelingen), die verondersteld worden in het 1° jaar behandeld te zijn, moeten nu geïntegreerd worden in onderlinge samenhang. Anderzijds moeten ze ook in verband gebracht worden met wat gangbaar is binnen de socio-culturele samenleving waarbinnen interieurvormgevers werken. De relaties tussen deze deelaspecten worden nagegaan aan de hand van organisatieschema' s of organigrammen, de maatvoering ervan is gesteund op de ergonometrie en socio - culturele patronen en de daaraan verbonden waardenstelsels. Een interieurvormgever moet dus in staat zijn een bestaand plan te analyseren op het niveau van de bouwfysica (structureel en op het gebied van de interne conditionering van het wooncomfort), de praktische bruikbaarheid (op het gebied van de maatvoering en de onderlinge verbanden van de ruimten) en de ruimtelijke kwaliteiten in functie van woon- en handelings - scenario 's (onderzoek van de ruimte in functie van de subjectieve verwachtingen van de bewoners). Last but not least moet hij de cultuurhistorische betekenis van een gegeven ruimte (architecturale binnen- en buitenruimte) leren inschatten.
Voorstellingstechnieken:
Belangrijkste tekenmateriaal leren gebruiken. Aanleren van inbreng dieptescherpte in perspectieven. Projectvisualisering : lijndikten en plantypografie op plan en presentatietekeningen.
Technische verwerking:
Inzicht verwerven in de uitvoerbaarheid van een eigen ontwerp. Repercussies van de technische verwerking op het ontwerp.
Elektriciteitsplan:
Het verwerven van elementair inzicht in de elektrische huisinstallaties met als eindterm het kunnen opstellen van de lay-out van de elektrische installatie in de woning (opstellen elektriciteitsplan). De basisschema' s opmaken van de installatie.
Ontwerpleer:
Uitbreiden v.d. algemene informatie naar ontwerpen bij bestaande ruimten, programma 2° en 3° I.V.
Voorkennis
Leerinhoud Hoofdatelier:
oef bestaand project op schaal 2 cm/m wordt volledig uitgewerkt op 5 cm/m naar materialen, voorstelling en tekennorm toe
oef woonsituatie voor ouders met twee kinderen op meerdere vloerniveau's (rijwoning), waarvan een (vaste) planindeling gegeven wordt.
oef logeoefening (na Krokus)
oef woonsituatie voor ouders met twee kinderen, waarvan één der ouders een zelfstandig beroep uitoefent, waarvoor een plan gegeven wordt waarin lichte (niet structurele) ingrepen mogen aangebracht worden;
één of meerdere één- tot tweedaagse snelontwerp - oefeningen.
Voor elke oefening wordt een gedetailleerde opgavefiche gegeven, waarin de vraagstelling, het gevraagde en de ontwerpcriteria worden vermeld.
Voorstellingstechnieken:
Oefeningen gericht op het aanleren van opkleuringstechnieken. Voortzetting van ontwikkeling basisvaardigheden 1° jaar. Nadruk op het zoeken van identiteit en personalisatie met het gekozen of opgelegde middel tot visualisering.
Aandacht voor de presentatietekening van voorstudieschets tot uitgewerkt project.
Aanleren van diverse manuele presentatietechnieken.
Maken van materiaalkeuze - presentatie aansluitend bij het atelier - project. Aanleren snelle methode om iets te visualiseren.
Leren werken met begrippen object - versus achtergrondkeuze.
Leren kiezen van de juiste presentatietechniek in functie van het beoogde doel of de bestemming van de tekening.
Technische verwerking:
Uitwerken atelierontwerp.
Elektriciteitsplan:
Elektriciteits- en verlichtingsplan opmaken van een opdracht van het basisatelier.
Ontwerpleer:
Ontwerpproces en -uitgangspunten m.b.t. werken in bestaande situaties.
Uitwerken van schetsontwerp naar voorontwerp, deelstudies m.b.t. het ontwerpen in deze fases.
Onderwijsvormen
Hoofdatelier: werkatelier, hoorcolleges, oefeningen, opdrachten, studieloges, vrij werk, verslaggeving, zelfstudie, al dan niet ondersteund door deelateliers vanuit andere vakken. Het atelier is hèt basiselement van de opleiding en vereist aanwezigheid. Per atelierruimte werken twee groepen met twee titularissen.
Voorstellingstechnieken: artistiek, praktijk- en beroepsatelier met enkele basis hoorcolleges, algemene tekentechnieken, gelijkaardig aan het atelier Interieurvormgeving maar eerder specifiek ondersteunend voor het visualiseren van het ontwerp / project / dossier.
Studiematerialen
Opgegeven bibliografie (in bibliotheek).
Studiebegeleiding
Beoordeling
Hoofdatelier:
Tussentijdse beoordeling (jaarwerk): 2/3 van de punten
Eindwerk beoordeling (door jury): 1/3 van de punten.
Wijze van evalueren : per opdracht geldt een dubbele evaluatie: een permanente evaluatie door de klastitularis van de procesmatige evolutie (het zgn."dagelijks werk") van de student, uitgedrukt via het ontwerpboek; een synthesequotering op het einde van elke oefening in functie van het eindresultaat. Elke opdracht kent een strikte timing die gerespecteerd moet worden, zoals dat in de praktijk van het beroep ook het geval is.
De permanente (proces-)evaluatie staat op 2/3 van de punten; de synthese - beoordelingen op 1/3 van de punten.
Algemeen:
-Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
-Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.
-Werkstukken moeten op vastgestelde dat worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
-Examencijfer van de 1ste examenperiode blijft behouden in de 2de examenperiode.
-Overzetting examencijfer naar een volgend academiejaar volgens de bepalingen van het examenreglement.
Studiekosten
500 €
OP-leden
P. Baele, J. De Pauw, H. Langaskens, e.a.
Taal
|
|