Trefwoorden Standenbouw
Doelstellingen
Het is de opdracht van het keuzevak 3° jaar interieur- en afbouwtechnieken zich meer in het bijzonder te buigen over die aspecten van het vak waarvoor doorgaans niet genoeg tijd rest om ze tijdens de atelieruren uit te diepen. Het gaat hier over het detailleren en uitdiepen van de vaste inrichtingen, en het bestuderen en coördineren van de technische uitrustingen zoals de verwarming, de ventilatie, de sanitaire uitrustingen, de elektrische installaties en de verlichting. De achterliggende bedoeling is na te gaan welk feedbackeffect deze studies hebben op een aanvankelijk concept. Alhoewel de titularissen beseffen dat het zeer moeilijk is om binnen het geboden tijdsbestek. de doelstelling te halen, kunnen zij er voor instaan dat ze de afgestudeerde interieurvormgever het besef kunnen meegeven dat de voorstellingen van zijn eindontwerpen waar hij tot nog toe mee bezig was, geisoleerd, theoretisch, en onvolledig waren. Tevens kan hij een idee krijgen welk soort vragen hij reeds van bij de aanvang van zijn project zou moeten stellen, en bij wie hij zo allemaal terecht kan voor het bekomen van antwoorden. In het keuzeatelier wordt ruim aandacht besteed aan het belang van juist gefundeerde kleur- en materiaalkeuze. Systeembouw, bv bij het toepassen van wand- en plafondconstructies, komt uitgebreid aan bod.
Voorkennis
Leerinhoud
Er wordt ingepikt op het thema en de oplossing van een project van een oefening van het atelierwerk tweede jaar. Er wordt nagegaan welke items binnen het gegeven thema aan bod kunnen komen, en deze worden eventueel voorafgaandelijk theoretisch uitgediept. Er wordt nagegaan welke handelingen gesteld moeten worden, en er wordt een inventaris gemaakt van de uitrustingen die men nodig heeft om ze mogelijk te maken. Er worden alternatieven en keuzen behandeld m.b.t. de technische uitrustingen die moeten instaan voor de interne conditionering van het gebouw. Elk item wordt theoretisch ingeleid en afgerond door een snelontwerp - oefening, die kan bestaan uit documentatiemappen, schema's, en (of) theoretisch benaderde oplossingen. Voor elke deeloefening wordt een gedetailleerde opgavefiche meegedeeld, waarin de vraagstelling, het gevraagde en de ontwerpcriteria worden vermeld. Het impact van de theoretische voorstudies op het concept wordt nagegaan, uitgediept en verder begeleid.
Onderwijsvormen
Werkatelier, seminaries, vrij werk, verslaggeving, zelfstudie, al dan niet ondersteund door deelateliers vanuit andere vakken.
Studiematerialen
Studiebegeleiding
Beoordeling
Evaluatie: Toepassing binnen het atelier van de opgedane kennis. Per opdracht geldt een dubbele evaluatie: permanente evaluatie en een synthese evaluatie.
Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student, moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Examencijfer van de 1ste examenperiode blijft behouden in de 2de examenperiode.
- Overzetting examencijfer naar een volgend academiejaar volgens de bepalingen van het examenreglement.
Studiekosten
OP-leden Verheylezoon P., De Bondt K., Sonck C.
Taal
|
|