ECOLOGISCHE ASPECTEN PRODUCTIETECHNIEKEN
 
Wordt gegeven in 4de jaar Landbouw en biotechnologie optie landbouw- en voedingsindustrieën, keuze toegepaste cel- en gentechnologie
Theorie [A] 25.0
Toepassingen [B] 0.0
Stages en scriptie [C] 12.5
Studietijd [D] 80
Studiepunten [E] 3
Titularis  
Medewerkers  
Referentie BILBIV04A22864
 
Trefwoorden
Ecologische aspecten productietechnieken

Doelstellingen
Evaluatie van de impact van productietechnieken op de onderscheiden sectoren water, bodem en lucht waarbij de problematiek in de breedte wordt behandeld. De student moet een zeker ecologisch inzicht verwerven, moet enigszins wegwijs worden gemaakt in de huidige Vlaamse regelgeving en normering terzake, en dient zijn weg kunnen vinden in de Vlaamse milieu-instanties. In de saneringstechnologie staan afvalwaterzuivering, drinkwaterbereiding, mestverwerking en composteren centraal.

Voorkennis
(Micro-)biologie en chemie.

Leerinhoud
Sector water.
Oppervlaktewater : kwaliteit ervan in Vlaanderen, het immissie- en emissie meetnet (VMM), kwaliteitsindices en normering, het Rivierbekkenbeleid en de bestrijding van de verontreiniging van oppervlaktewateren.
Afvalwater :afvalwaterkarakteristieken i.f.v. de afvalwaterbehandeling. Er wordt een overzicht gegeven van de toppers in de waterzuiveringstechnieken. Actief slib systemen worden als model ten gronde besproken, zodat een solide basis gelegd wordt om ook in andere, summier behandelde zuiveringstechnieken, de weg te vinden. Het wettelijk kader wordt belicht aan de handvan de heffingen op het lozen van afvalwater en een samenva tting van Vlarem 1 en 2. In het kader van de oefeningen, speciaal naar de land- en tuinbouw : afvalwaters op landbouwbedrijven (melkveebedrijf, witloofteelt...) en de zuiveringsmogelijkheden (KWZI's en IBA's, een overzicht van kleinschalige zuiveringstechnieken).
Grondwater : grondwaterkwaliteitin Vlaanderen. Actuele toestand, oorzaken verontreiniging,normering en impact van de agrarische sector op het grondwater. Winning en productie van drinkwater in Vlaanderen met gvan de agrarische sector op het grondwater. Winning en prodater (Kluizen, Woumen).
Sector bodem : de vermesting in Vlaanderen en het MAP, het bodemsaneringsdecreet.
Sector afval : het afvalstoffendecreet en het afvalstoffenbeleid in Vlaanderen. Mestverwerking naar de toekomst en composteren van GFT en groenafval in Vlaanderen.
Sector lucht : oorzaken luchtverontreiniging en de rol van de agrarische sector hierin. Beleidsvisie naar de toekomst.
Sector natuur : (groene)plannen in Vlaanderen (gewestplan, structuurplan Vl., GNOP, BPA's...).


Onderwijsvormen
Theorie : hoorcolleges, dia-series
Oefeningen : bedrijfsbezoeken (waterzuiveringsinstallaties, huishoudelijk en industrieel afwalwater, GFT-composteerbedrijf, drinkwaterproductiebedrijf...) en praktijklessen (KWZI's en IBA's, dimensioneringgrondslagen voor waterzuiveringsinstallaties, groene plannen in Vlaanderen...).

Studiematerialen
Cursusnota's zijn per onderwerp beschikbaar, diverse brochures en publicaties van VMM, OVAM, AMINAL... beschikbaar, demonstratiestands in het lab milieutechniek.

Studiebegeleiding
Beschikbaar in het lab microbiologie en/of milieutechniek.

Beoordeling
Theorie: schriftelijke examen
Oefeningen: aanwezigheid op bedrijfsbezoeken + verslag
Wegingscoëfficiënt :
theorie : 4/5
oefeningen : 1/5

Studiekosten
± 12,5 Euro theorie
± 12,5 Euro oefeningen

OP-leden
Christiaan VLERICK

Taal
Nederlands