MECHANICA
 
Wordt gegeven in 1ste jr Industriële wetenschappen-landbouw en biotechnologie
Theorie [A] 50.0
Toepassingen [B] 25.0
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 220
Studiepunten [E] 8
Titularis Cyriel VAN RUMST
Medewerkers  
Referentie BKIWLB01A02659
 
Trefwoorden
Mechanica

Doelstellingen
De Theoretische Mechanica vormt de basis voor alle andere mechanische-verwante vakken zoals: sterkteleer, toegepaste mechanica, matrijzenbouw, berekening machine-elementen, fluïdomechanica, aërodynamica, hydraulica, pneumatica, mechanica der machines.
Bovendien zal de Theoretische Mechanica nuttig zijn bij het ontwerpen van nieuwe machines, ontwikkelen van nieuwe producten en tevens een uitstekend hulpmiddel zijn bij het kritisch beoordelen en het doorgronden van de werking van een machine, een mechanisme, een productielijn,...

Voorkennis
Vectorenleer, driehoeksmeetkunde, elementaire wiskunde, afleiden, integreren.

Leerinhoud
In het eerste deel wordt de "Statica" behandeld en wordt de studenten aangeleerd hoe het statisch evenwicht van een lichaam kan onderzocht worden. De student leert aanvoelen wat het verschil is tussen actie- en reactiekrachten.
In het tweede deel wordt de "Kinematica" bestudeerd: eerst van het punt, daarna van het voorwerp. De afgelegde weg, snelheid en versnelling van een voorwerp langs een rechtlijnige, cirkelvormige of een willekeurige baan in de ruimte, vormt de inleiding tot de relatieve bewegingstheorie, waarmee het mogelijk isde beweging van een mechanisme te analyseren.
Het derde deel behandelt de "Dynamica" van een punt en vervolgens van een voorwerp, steunende op de basiswet van Newton. De studenten leren in dit deel het oorzakelijk verband inzien tussen optredende krachten en daaruit voortvloeiende snelheden en versnellingen. Bovendien leert de student een bewegend voorwerp in een dynamisch evenwicht plaatsen rekening houdend met actiekrachten, reactiekrachten, traagheidskrachten en traagheidskoppels d.m.v. het principe van d'Alembert.

Onderwijsvormen
Theorie: hoorcolleges
Oefeningen: geleide oefeningen

Studiematerialen
Cursus "Theoretische Mechanica" - 200 blz.
Literatuur : Schaum's Outine series: Mechanics
Theoretische Mechanica: Timoshenko
Theoretische Mechanica: Van Weeren

Studiebegeleiding
Monitoraat voorzien
Op afspraak en tijdens de oefeningen.

Beoordeling
Theorie : schriftelijke voorbereiding (partieel 40÷ - eindexamen 60÷)

Oefeningen :gequoteerde oefeningen

Wegingscoëfficient :
theorie: 4/5
oefeningen : 1/5

Studiekosten
± 6,5 Euro

OP-leden
T: L. Lebeer - O: U. De Ridder, C. Van Rumst, A. Lefebure

Taal
Nederlands