INFORMATICA
 
Wordt gegeven in 1ste jr Industriële wetenschappen-landbouw en biotechnologie
Theorie [A] 25.0
Toepassingen [B] 12.5
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 80
Studiepunten [E] 3
Titularis Marleen DENERT
Medewerkers  
Referentie BKIWLB01A02665
 
Trefwoorden
Informatica

Doelstellingen
Het ontwikkelen, aan de hand van een computertaal, van een logische denkwijze om problemen te leren analyseren en ze daarna systematisch op te lossen.

Voorkennis
-

Leerinhoud
We starten met een aantal elementaire begrippen i.v.m. de computerconfiguratie en de voorstelling van getallen en tekens in het PC-geheugen.
De nadruk ligt echter op het leren programmeren in C ++. Na de opbouw van een elementair C ++ - programma worden de verschillende lus- en conditionele basisstructuren grondig ingeoefend aan de hand van 'taal-onafhankelijke' logische programmeerpatronen zoals het maken van sommen, bijhouden van tellers, wisselen van geheugeninhouden etc. Via de random-functies krijgt de student inzicht in het gebruik van de PC bij simulatietechnieken. Na een grondige bespreking van één- en tweedimensionale tabellen, sluiten we de cursus af met de opbouw en het gebruik van eenvoudige zelfgedefinieerde functies.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges en geleide oefeningen aan de computer

Studiematerialen
De theoretische cursus bevat, naast de theorie, veel uitgewerkte voorbeelden, die tijdens de les besproken worden. Een aantal extra opgaven moeten de student aanzetten om zelf het hoofdstuk in te studeren. Verder worden tijdens de oefeningensessies, in het tweede semester, nieuwe opgaven individueel opgelost aan de computer.

Studiebegeleiding
Uitleg is mogelijk onmiddellijk na de les, tijdens het monitoraat, via e-mail of op afspraak.
De oplossingen van de oefeningen uit de theoretische cursus staan in de cursus achteraan. De oplossingen van de oefeningen uit de labo's kunnen via internet geraadpleegd worden.
Het programma zelf kan thuis geïnstalleerd worden zodat de student zelfstandig kan oefenen.

Beoordeling
Theorie : schriftelijk examen.

Oefeningen : 2 schriftelijke testen over het programma C++ in de loop van het academiejaar. De data worden vastgelegd in samenspraak met de studenten.

Wegingscoëfficiënt :
theorie: 8/11
oefeningen: 3/11


Studiekosten
Cursus informatica: ± 70 Euro

OP-leden
M. Denert

Taal
Nederlands