FINANCIËLE INFORMATIESYSTEMEN
 
Wordt gegeven in 2de jaar Toegepaste informatica
Theorie [A] 37.5
Toepassingen [B] 25.0
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 150
Studiepunten [E] 6
Titularis Johan LEMOINE
Medewerkers  
Referentie EGTOIN02A00173
 
Trefwoorden
Financiële informatiesystemen

Doelstellingen
De inhoud van de cursus en de talrijke oefeningen zijn erop gericht een inzicht te verkrijgen in de kostencalculatie van een onderneming. Dit is van primordiaal belang om de student(e) te begeleiden naar het volgende jaar toe, en dit in verband met hun eindwerk en bedrijfsstage.
Tevens worden ook alle basis-boekhoudprincipes nog eens summier herhaald, maar dit in functie van het boekhouden op computer.
In een steeds sneller geïnformatiseerde wereld is het nu eenmaal nodig dat de student een breed perspectief krijgt op de bedrijfswereld. Componenten zoals full costing, direct costing, break-even en andere mogen zodoende geen nonsens woorden meer zijn voor onze informatici.

Voorkennis
Er wordt verondersteld dat de student(e) een positieve leer-attitude ten aanzien van nieuwe begrippen ontwikkelt. Het aanvangsniveau moet zodoende worden uitgedrukt in de wil om te studeren.

Leerinhoud
De cursus behandelt in een eerste deel de studie van de kostprijsfactoren zoals handelsgoederen, grondstoffen en hulpstoffen, diensten en diverse goederen, voorraadvorming en de daaraan verbonden risico's en kosten. Een gamma van deze begrippen in hun juiste context moet de student dermate in de mogelijkheid stellen een aantal managementbeslissingen kordaat en correct toe te passen.
Het tweede deel van de cursus beschouwt de boekhouding van een onderneming, maar dan volledig geïnformatiseerd:
* Balansanalyse
* Ratio-analyse

Onderwijsvormen
Het eerste deel bevat naast een aantal basisprincipes, veel realistische oefeningen, die in de klas begeleid worden. Daar het hier gaat om een vak dat de boekhouding in de enge zin van het woord overschrijdt, is een actieve medewerking van de student een conditio sine qua non.
Het tweede deel is een actieve begeleiding en samenwerking tussen de studenten en de docent onderling.

Studiematerialen
Het studiemateriaal bestaat uit eigen cursusmateriaal, ondersteund door een handboek dat aanleunt bij de actualiteit en waarin de nodige begrippen integraal zijn verwerkt.

Studiebegeleiding


Beoordeling
Tijdens het jaar worden vragen opgegeven die de student(e) de mogelijkheid bieden zich terdege voor te bereiden op het examen. De eerste module wordt schriftelijk afgenomen, met een mogelijke mondelinge bijvraag, en dit indien de student(e) dit wenst.

Studiekosten
De studiekosten bedragen ongeveer € 25 voor het handboek, indien dit noodzakelijk wordt geacht. Verder zijn er nog de normale kosten voor de aanschaf van disketten.

OP-leden


Taal
Nederlands