Trefwoorden afasie, dysarthrie, dysfagie, slikstoornissen
Doelstellingen Kennis en inzicht verwerven omtrent oorzaak, onderzoek en behandeling van afasie, dysarthrie en dysfagie. Tijdens praktische oefeningen zullen deze inzichten toegepast worden op concrete casussen, waarbij geleerd wordt een juiste logopedische diagnose te stellen en een passend behandelingplan op te maken.
Voorkennis Basiskennis neurologie (craniale zenuwen, cerebrale bloedsomloop, ...), NKO-anatomie en articulatiestoornissen.
Leerinhoud A. Afasie en dysarthrie
Definities en termen. Etiologie. Types, onderzoeks- en behandelingsprincipes. Praktische oefeningen (casussen, materiaal, software, ...).
B. Dysfagie
Slikfasen. Etiologie van slikstoornissen, onderzoek en behandeling (sliktechnieken, houdingscorrecties, ...).
Onderwijsvormen Doceren, werkcolleges. Practica. De werkcolleges met een duidelijke praktische inslag vertegenwoordigen ruim de helft van de zittingen.
Studiematerialen Syllabus. Nota nemen van de aanvullingen.
DHARMAPERWIRA-PRINS & MAAS: Afasie, ISBN 90-265-1459
STES: Articulatiestoornissen (zie articulatiestoornissen 1e jaar)
Studiebegeleiding Monitoraat na afspraak. Tijdens de werkcolleges wordt zoveel mogelijk individuele begeleiding gegeven.
Beoordeling A. Afasie en dysarthrie
Schriftelijk examen met meerkeuze- en/of open vragen (geen correctieformule voor meerkeuzevragen) over de theorie (40% van de punten). De overige punten worden toegekend op basis van de taken tijdens de werkcolleges en op basis van een schriftelijk examen met open vragen en/of meerkeuzevragen (geen correctieformule voor meerkeuzevragen), over de praktische toepassingen van de leerstof (de theoretische achtergronden moeten gekend zijn).
B. Dysfagie
Schriftelijk examen met open vragen met duidelijk accent op praktische toepassingen.
Studiekosten Ongeveer €24.80 voor het handboek. € 3.75 voor de syllabi.
OP-leden Catherine De Vos
Taal Nederlands
|
|