Trefwoorden Samenleving & politiek
Doelstellingen
Vanuit een historisch interpretatiekader (19de-20ste eeuw) inzicht geven in het functioneren van het huidige politiek-maatschappelijk systeem, en daardoor de mogelijkheid tot actief en kritisch burgerschap verhogen. De ontwikkelingen in België staan daarbij centraal en vormen het uitgangspunt. Kennen en kunnen zijn hierbij complementair. Na het aanbrengenvan een breed referentiekader moeten de studenten via een o pgegeven lectuurpakket per groepje zelf een deelthema van dehedendaagse samenleving kunnen analyseren, schematiseren en daarover rapporteren.
Voorkennis
Een algemene opleiding middelbaar onderwijs volstaat.
Leerinhoud
De cursus is ingedeeld in twee fasen.
In Fase 1 wordt de politieke geschiedenis van België bestudeerd, in twee delen:
a. Een inleidend theoretisch denkraam:
De maatschappelijke lange termijnveranderingen.
De invloed van conjuncturele cycli.
Processen van machtsbehoud en machtsverwerving, functioneren van een machtselite en van tegenbewegingen, effecten op besluitvorming en beleid.
b. De toepassing op België. Historisch interpretatiekader, nationaal en internationaal, 19de en 20ste eeuw: sociaal-economisch, levensbeschouwelijk, communautair, partijpolitiek, ...
Fase 2 bevat een verdere analyse van het huidige politiek-maatschappelijk systeem (theorievorming, scholen, verklaringsmodellen, classificaties, ...) aan de hand van een zevental thema's:
democratiemodellen en visies op democratie,
parlement en regering,
verkiezingen, kiessystemen, kiezers,
politieke partijen: types, structuur en functies,
lobbying en pressiegroepen: neo-corporatisme,
sociale bewegingen, nieuwe sociale bewegingen, witte beweging, en
politieke cultuur en burgerschap.
tieke cultuur en burgerschap.
Onderwijsvormen
Fase 1 bestaat uit 52 uur hoorcolleges met interactief gesprek (met gebruik van transparanten). Fase 2 bevat zelfstandig werk van de studenten in groepjes van 4 à 5 studenten, onder begeleiding van de docenten. De thema's worden verdeeld.Op basis van een lectuurpakket wordt een probleemstellendeen probleemoplossende tekst verwacht, waarover aan de helegroep dient gerapporteerd (26 contacturen). Een gemiddeld student zal ongeveer 192 uur besteden aan zelfstandig werk enzelfstudie voor dit opleidingsonderdeel.
Studiematerialen
Fase 1:
H. VAN VELTHOVEN, Schematisch Overzicht. Geschiedenis van België sedert 1830, De Sikkel, Malle, 1985;
kopieënvan actualiserende en actuele artikels, ter beschikking ges teld tegen de kopieerkosten;
tekst van de hand van de docent beschikbaar tegen kopieerkosten;
schema's van krachtlijnen beschikbaar tegen kopieerkosten.
Fase 2:
Lectuurpakketten, bij de start van het semester meegedeeld en verdeeld. Deze literatuur zal in de bibliotheek ter beschikking van d e studenten staan.
Oriënterende basislectuur:
A. HEYWOOD, Politics, Macmillan Press, London, 1997
E. WITTE, Politiek en Democratie, VUB Press, Brussel, 1996.
Studiebegeleiding
Beoordeling
De kennis en het inzicht verworven door de studie van Fase 1wordt getest op een schriftelijk examen. Voorbeeldvragen z ijn beschikbaar ter voorbereiding. Het werk van de student in Fase 2 wordt getoetst met een mondeling examen, met dieptevragen over het thema behandeld door het groepje waarvan destudent deel uitmaakte, en vragen over de wisselwerking van dit thema met de andere, door andere groepjes behandelde th ema's waarover aan de student door deze andere groepjes werdgerapporteerd.
Studiekosten 37 €
OP-leden
Henry VAN VELTHOVEN
Taal
Nederlands
|
|