PRIVAATRECHT
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bestuurskunde
Theorie [A] 68.0
Toepassingen [B] 10.0
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 180
Studiepunten [E] 6
Titularis  
Medewerkers  
Referentie HKBEST02A23541
 
Trefwoorden
Privaatrecht

Doelstellingen
De studenten vertrouwd maken met de centrale begrippen, concepten en figuren van privaatrecht, in het bijzonder met betrekking tot de juridische personen (natuurlijke personen en rechtspersonen zoals vennootschappen en verenigingen) en de verbintenissen (zowel buitencontractuele als contractuele verbintenissen). Er wordt dus geen encyclopedische kennis van het gehele privaatrecht nagestreefd, noch een overzicht gegeven. De nadruk ligt op de belangrijkste concepten, zoals de begrippen fout, aansprakelijkheid, foutloze aansprakelijkheid , bindende kracht van overeenkomsten, wilsautonomie, goede trouw, beperkte aansprakelijkheid bij vennootschappen, vertegenwoordiging, kapitaalbescherming bij kapitaalvennootschappen, enzovoort.
Als nevendoel wordt ernaar gestreefd de studenten de vaardigheid bij te brengen uitspraken van rechtscolleges zelfstandig te kunnen lezen en begrijpen en met enkele elementaire types van juridische akten te kunnen werken (lezen, begrijpen, opstellen).


Voorkennis
De kennis verworven in Inleiding Recht in de eerste kandidatuur.


Leerinhoud
De cursus bestaat uit een vijftal delen:
Deel I behandelt het begrip juridische persoonlijkheid (natuurlijke en rechtspersonen)
Deel II behandelt de verbintenissen in het algemeen. Hierbij wordt ingegaan op het:
buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht
contractenrecht
algemeen verbintenissenrecht (soorten, gevolgen, overdracht, en tenietgaan).
Deel III behandelt de dwanguitvoering van verbintenissen, met inbegrip van algemene principes inzake samenloop en zekerheden.
Deel IV behandelt de vennootschappen en verenigingen. Hierbij wordt stilgestaan bij:
het vennootschappenrecht (types, oprichting, vennoten, aandeelhouders en aandelen, bestuur en vertegenwoordiging, kapitaalbescherming, einde, en fusie en splitsing),
de verenigingen, i.h.b. de vereniging zonder winstoogmerk (VZW).
Deel V, tenslotte, behandelt de essentiële principes inzake bewijsrecht.


Onderwijsvormen
Colleges gedurende 68 uur met participatie van de studenten in discussies, waarbij het te behandelen hoofdstuk vooraf moet worden voorbereid, zodat in de les voornamelijk kan worden stilgestaan bij de toepassing van de theorie op concrete gevalletjes en bij het beantwoorden van eventuele vragen van de studenten. Zonder voorbereiding zal de student het nut van de lessen dus niet ten volle kunnen genieten.
Seminarieoefeningen gedurende 10 uur (5 sessies van elk 2 uur) waarbij vooraf door de studenten bestudeerde vonnissen en arresten worden besproken of andere akten worden behandeld.
In totaal besteden de studenten gemiddeld 102 uur aan zelfstudie (voorbereidingen en verwerking van lessen en oefeningen en studie voor het examen).


Studiematerialen
Door de docenten samengestelde cursusteksten, aangevuld met een bundel uittreksels uit vonnissen en arresten en voorbeelden van akten voor de oefeningen.
Een Codex (een verzameling van de meest gebruikte wetteksten). Er zijn verschillende versies op de markt, zoals bv. de VRG-Codex, Kluwer, Rechtswetenschappen, Antwerpen (elk academiejaar opnieuw aan te schaffen) en De 5 Jaren Codex, Die Keure, Brugge (losbladig, met een abonnement op de aanvullingen). Deze Codex wordt gebruikt in alle juridische opleidingsonderdelen in de opleiding Bestuurskunde.

Studiebegeleiding
Tijdens de lessen kunnen de studenten vragen stellen en worden hen vragen gesteld, zodat zij hun vorderingen permanent kunnen toetsen.
Daarnaast kan steeds een individuele afspraak worden gemaakt met de docent.

Beoordeling
De studenten worden beoordeeld op basis van een schriftelijk gesloten boek examen (de Codex mag wel worden gebruikt) met :
ruime begripsvragen die nagaan of de student de materie heeft begrepen en/of het verband ziet tussen verschillende onderdelen ervan,
toepassingsvragen om na te gaan of de student zelfstandig de verworven inzichten kan hanteren, en
een niet in het seminarie behandeld vonnis of arrest of akte met vragen die nagaan of de studenten in staat zijn zelfstandig dergelijk materiaal te begrijpen en in de context te plaatsen van de geïntegreerde leerstof.


Studiekosten
Kostprijs tekst- en materialenbundel: ± 15 €; kostprijs Codex: 19 à 30 €, naargelang van de gekozen uitgave.

OP-leden
Marc KRUITHOF

Taal
Nederlands