CENTRALE BESTUREN
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bestuurskunde
3de jaar Bestuurskunde
Theorie [A] 26.0
Toepassingen [B] 52.0
Stages en scriptie [C] 70.0
Studietijd [D] 270
Studiepunten [E] 9
Titularis Thomas VAN LANGENHOVE
Medewerkers  
Referentie HLBEST03A02294
 
Trefwoorden
Centrale Besturen

Doelstellingen
Doorheen de module krijgen de studenten een concreet beeld op het werkveld van de centrale besturen. De studenten moeten de relaties tussen het federale niveau, de gemeenschappen en de gewesten begrijpen en zicht hebben op de onderliggende dynamieken en krachtverhoudingen bij het beleid. De studenten moeten inzicht verwerven in de bevoegdheidsverdeling en de onderlinge machtsverdeling tussen federale instellingen en de instellingen van de gemeenschappen en gewesten.
Deze module bouwt verder op de in voorbije 5 semesters opgedane kennis. Deze kennis laat een interdisciplinaire benadering toe: de studenten zullen gebruik moeten maken van hun juridische, sociologische, politologische en bestuurskundige kennis en inzichten om in deze module vertrouwd te raken met de dynamieken in beleidsvorming, de wijzigende krachtverhoudingen en de relatie bestuur - maatschappij. Op deze manier leren ze de verschillende processen binnen de Belgische centrale besturen begrijpen.
De studenten moeten de ook hervorming van het overheidsmanagement in een aantal landen kunnen schetsen, en kunnen hierbij de aard en de reden van de verschillen en gelijkenissen aangeven tussen de internationale overheidsmanagement hervormingen en deze van België en Vlaanderen aangeven. Ze begrijpen van waar die drang tot vernieuwing komt. Ze zien in dat de hervormingen een antwoord zijn op enkele problemen knelpunten en kunnen hierbij de voorgestelde oplossingen schetsen en evalueren.
Tenslotte diepen de studenten deze kennis en inzichten uit door zelf intensief op zoek te gaan naar de noodzakelijke informatie bij het behandelen van een welbepaalde case: ze geven aan hoe het onderwerp van de case institutioneel – juridisch geregeld is, gaan na vanuit welke stromingen dit voortkomt, en welke de instrumenten zijn. Ze identificeren de belangrijkste actoren die op het beleid wegen en hun eventueel veranderende rol. Ze hebben hierbij oog voor de bredere politieke en maatschappelijke context, en kunnen de impact van de Europese regelgeving op de dynamieken in het beleid van de Federale staat en de deelstaten inschatten.

Voorkennis
Bestuurs- en Beleidskunde, Bestuursrecht


Leerinhoud
De bijdrage van Geert Van Haegendoren is gecentreerd rond de problematiek van de bevoegdheidsverdeling tussen de staat, de gemeenschappen en de gewesten, toegepast op enkele beleidsdomeinen. Hierbij wordt gekeken naar de autonomiekenmerken en de eigenheid van elk niveau, aan de hand van arresten van het Arbitragehof en adviezen van de Raad van State. Eerst wordt een theoretische introductie gegeven, gevolgd door een thematische behandeling van de bevoegdheidsarticulatie federaal niveau - gemeenschappen en gewesten, en dit telkens aan de hand van een beperkt dossier dat door de betrokken docent wordt samengesteld (vb. decreet , advies Raad van State, arrest Arbitragehof, enz.). De aldus geselecteerde thema's zullen grotendeels aansluiten bij de politieke actualiteit of recente politieke twistvragen. Het geheel wordt afgesloten met een bezoek aan het Arbitragehof en de Raad van State.
Catharina Dehullu gaat dieper in op de verhouding tussen Europa, het Federale en Vlaamse niveau, waarna een gastspreker deze materie vanuit de praktijk komt toelichten.
De bijdrage van Thomas Van Langenhove bestaat uit het schetsen van een aantal wijzigende krachtlijnen op het centrale niveau. Hiervoor wordt gezocht naar internationale ontwikkelingen en trends op het vlak van overheidsmanagement, die dan gebruikt worden om de Belgische situatie in kaart te brengen. Hierna stellen de studenten een dossier samen waarin een specifieke case omtrent de dynamieken in de beleidsvorming en de krachtverhoudingen tussen het Federale niveau en dat van de Gemeenschappen en de Gewesten, alsook de impact van de Europese besluitvorming op deze van de federale staat en de deelstaten uitgewerkt wordt.

Onderwijsvormen
hoorcolleges, geleide oefeningen, studiebezoeken, lectuur, zelfstandig werk, groepswerk en presentaties


Studiematerialen
De nodige literatuur of verwijzingen daarnaar wordt in elk luik door de betrokken docent ter beschikking gesteld.


Studiebegeleiding
Tijdens de les mogelijkheid tot vragen, na de les via e-mail of afspraak met de betrokken docent

Beoordeling
Prestaties van studenten worden geëvalueerd op basis van zelfstandig werk en een schriftelijk examen

Studiekosten
Kopiekosten en eenmaal verplaatsing naar Brussel



OP-leden
Geert VAN HAEGENDOREN
Thomas VAN LANGENHOVE
Catharina DEHULLU

Taal
Nederlands