Trefwoorden Milieuanalyse
Doelstellingen
Inzicht verwerven aangaande de werking van het analytisch laboratorium, de kwaliteitszorg en de kwaliteitssystemen.Het aanleren van een basis kennis betreffende de specifieke technieken van monstername en analyse van water, bodem, vaste afval, slib, lucht in de werkplaats, imissie en emissie.
Voorkennis
Leerinhoud
Theorie
In een eerste deel van de theorie wordt kennis gemaakt met de kwaliteit in het laboratorium en de voorbereiding tot analyse (monstername, het aanleggen van peilputten, het drogen, het bewaren en het ontsluiten van de monsters).
Vervolgens komen de chemische analysetechnieken aan bod: voor water (samenstelling en analyse), voor bodem en slib (samenstelling en bepaling van minerale en organische componenten) en voor lucht (laboratoriummethoden voor werkplaatsonderzoek, continue metingen en meetnetten).
In de practica worden o.a. volgende bepalingen uitgevoerd: voor water (chemisch zuurstofverbruik, biochemisch zuurstofverbruik, bepaling van chloriden, nitrieten, nitraten en ammoniak, bepaling van de stikstofhoeveelheid, oxideerbaarheid bij warmte, zure destructie en de bepaling van verschillende elementen via AAS), voor bodem en slib (bepaling van zware metalen via AAS) en voor lucht (bepaling van stikstofoxiden).
Onderwijsvormen
Hoorcolleges en geleide oefeningen.
Studiematerialen
Een syllabus is beschikbaar.
Studiebegeleiding De studenten kunnen na afspraak voor bijkomende uitleg terecht.
Beoordeling
Theorie (periodiek mondeling en schriftelijk examen): 67 %
Oefeningen/Labo's (permanente evaluatie): 33 %
Studiekosten
Ongeveer € 13 (labo-jas en veiligheidsbril niet inbegrepen)
OP-leden
Karoline DE DONCKER
Taal
Nederlands
|
|