KUNSTSTOF- EN COMPOSIETMATERIALEN
 
Wordt gegeven in 4de jaar Elektromechanica optie elektromechanica, keuze kunststoffen
Theorie [A] 37.5
Toepassingen [B] 0.0
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 110
Studiepunten [E] 4
Titularis Paul VANHEE
Medewerkers  
Referentie IIELMM04O12549
 
Trefwoorden


Doelstellingen
Partim "Kunststofmaterialen"
De student wordt geleerd een keuze te maken uit het groot aantal kunststofmaterialen met zijn vele, meestal uiteenlopende eigenschappen. Hij moet zich hierbij laten leiden door de gebruiksomstandigheden van het eindproduct, door de ontwerp- en fabricatiemogelijkheden, alsook economische factoren en milieu-impact spelen een rol. Het gebruik ervan t.o.v. andere materialen wordt kritisch geëvalueerd.
Partim "Composietmaterialen"
Het doel is een overzicht te geven van de diverse grondstoffen (kunststofmatrices, hoog-technologische vezels of weefsels) en fabricatietechnieken die bij deze groep van "Nieuwe Materialen" worden gebruikt. Ook wordt een inleiding gegeven tot de sterkteberekeningen met het oog op de uitvoering van eenvoudige ontwerpen

Voorkennis
De student moet een voldoende basis hebben van kunststoffen en van de algemene materiaaleigenschappen. De studie wordt verder vergemakkelijkt als een relatie kan worden gelegd tussen eigenschappen en chemische structuur van het materiaal (cursus "chemie der kunststoffen"), maar is niet echt noodzakelijk.

Leerinhoud
Partim "Kunststofmaterialen" (25u./14 lesweken)
Grondige bespreking van de commerciële polymeren… inclusief de polyolefines en de overige vinylpolymeren, de condensatie- en de engineering kunststoffen en verder de rubbers en de thermoharders. Telkens worden de mechanische, fysische en chemische eigenschappen, verwerking en toepassingen, handelsnamen, speciale types en varianten (blends, copolymeren) besproken. Eventueel worden enkele speciale kenmerken van de polymeervorming nader toegelicht.
Partim "Composietmaterialen" (12,5u./14 lesweken)
Definitie en situering : bespreking van de diverse materialen (harsen, versterkingsvezels en -weefsels); fabricageprocessen; eenvoudige sterkteberekeningen aan composietstructuren.

Onderwijsvormen
Hoorcollege.
De cursus wordt toegelicht a.d.h.v. veel demonstratiemateriaal (voorbeelden van plastics in diverse toepassingsdomeinen).

Studiematerialen
Cursussen beschikbaar:
"Kunststofmaterialen", Vakgroep chemie; meest recente uitgave; ong. 115 blz
"Composietmaterialen", Vakgroep chemie; meest recente uitgave; ong. 120 blz.
Verduidelijkingen, achtergrondinformatie en demonstraties, die tijdens de les worden gegeven, dienen door de student (naar eigen inzicht) zelf genoteerd te worden en vormen mee het studiemateriaal.
Cursus gebaseerd op:"Plastics Materials", J.A. Brydson; Butterworths, 1989"Saechtling Int. Plastics Handbook", W. Woebcken; Hanser Publishers, 1995"Analysis & Performance of Fiber Composites", B.D. Agarwal and L.J. Broutman; Wiley Interscience, 1990"Guide Pratique des Materiaux Composites", M. Geier et D. Duedal; Technique et Documentation, Paris, 1985Recente publicaties in div. tijdschriften of boeken.
Bijkomende (facultatieve) literatuur : zie uitgebreide referentielijst in de beide cursussen.

Studiebegeleiding
Studenten kunnen, na afspraak, individueel of in groep, bij de betrokken docent terecht voor bijkomende uitleg.

Beoordeling
Theorie (100%)
"Schriftelijk examen met mondelinge toelichting" na afloop van de cursus : open vragen m.b.t. cursus en lesnota's.

Studiekosten
Cursussen : ong. € 6,20

OP-leden
Paul VANHEE

Taal
Nederlands