Trefwoorden Spinkunde
Doelstellingen Er wordt een volledig overzicht geboden over de respectievelijke processtappen die worden doorlopen bij de verwerking van de grondstofbalen tot gesponnen garens.
In de geleide oefenactiviteiten worden toepassingen gebracht op in theorie behandelde leerstof. De student zal spintechnische berekeningen leren maken aan de hand van gegeven machineschema's.
Voorkennis geen
Leerinhoud In een eerste hoofdstuk wordt de garennummering uitvoerig behandeld. vervolgens worden de recentste principes van de openers, mengers en reinigers besproken. De werking en constructie van kaarde, kammachine, uitrekbank en spilbank zijn het onderwerp van de fijne voorbereiding op het spinnen. hierna volgt een theoretische benadering van de twistvorming en een uitgebreide bespreking van het ringspinnen, rotorspinnen, overspoelen en twijnen. Een laatste gedeelte handelt zowel over de technische als de technologische aspecten van de nieuwe spinsystemen zoals air jet-spinnen, frictie-spinnen, zelftwist-spinnen e.d.
De oefeningen sluiten nauw aan bij de leerstof en kunnen eventueel aangevuld worden met een bedrijfsbezoek, zodat geziene principes van naderbij kunnen bestudeerd worden.
Onderwijsvormen Theorie : hoorcolleges
Oefeningen: zelfstandig werk tijdens de oefeningensessies met klassikale verbetering en toelichting waar nodig.
Studiematerialen De cursus spinkunde werd volledig vernieuwd (versie jaar 2000) en aangevuld met de recentste gegevens uit brochures van constructiehuizen.
Studiebegeleiding Steeds mogelijk na mondelinge afspraak.
Beoordeling Theorie 73% Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding
Oefeningen 27% Permanente evaluatie met een test tijdens de laatste les
Studiekosten De cursus kost naar schatting € 10.
OP-leden Els JANSSENS
Taal Nederlands
|
|