Trefwoorden Vakgebonden verdieping muzikale opvoeding:
Doelstellingen
1)Harmonie: voortbouwend op de verworven kennis/vaardigheden uit 1MO en 2MO, een grondiger inzicht verwerven in de meerstemmigheid en het harmonisch voorstellingsvermogen verder activeren. grip van de harmonie tot ondersteuning van de praktijk/stages.
2)Liedbegeleiding: het kunnen begeleiden op piano en tegelijkertijd zingen van volks- en kunstliederen die geschikt zijn voor het lesgeven in het ASO en van notenleerlessen in functie van de lessen AMV van het deeltijds Kunstonderwijs.
3)Piano: elementaire pianotechniek hebben verworven om o.a. tot pianopartituur gereduceerde orkestwerken te kunnen voorspelen; volks- en kinderliederen te begeleiden; dansvormen voor te spelen. Gericht op vervolmaken pianistieke vaardigheden en stimuleren van creativiteit.
Voorkennis
De leerstof die werd behandeld in 1MO en 2MO beheersen.
Leerinhoud
1)Harmonie: het dominantseptimeakkoord.
Wissel- en tussendominanten, modulaties.
Tonica- en dominantpedaal (uitbreiding leerstof 1MO en 2MO) met gebruik van alle gekende akkoorden en versieringsnoten..
2)Liedbegeleiding: het zelf ontwerpen van uitgeschreven begeleidingen, meer specifiek gericht op de creativiteit in functie van karakter en sfeer; en het uitvoeren van liederen + begeleiding met aandacht voor verstaanbaarheid en balans stem/piano.
3)Piano: pedaalspel, verschillende vormen van begeleidingsmogelijkheden, staccato-spel, meerstemmigheid binnen één hand, harpslagen, legato-spel bij akkoordverbindingen.
Onderwijsvormen
1) Harmonie: zie 2MO.
Veel aandacht gaat naar het correct en duidelijk neerschrijven van de muzikale tekst.
2) Liedbegeleiding: individuele lessen. Deze zijn een evaluatie van de regelmatige zelfstudie van de student.
3) Piano: doorspelen van het werk =>werkcellen aanduiden => = leermomenten=> oorzaken zoeken + oplossingsmethodes vinden => terugplaatsen in context => evaluatie.
Studiematerialen 1) Harmonie: eigen schriftuuropgaven en opgaven uit diverse methodes.
Te harmoniseren volks- en kinderliederen.
2) Liedbegeleiding: volksliederen, kinderliederen en kunstliederen uit de hele muziekliteratuur. Niet-klassieke liedliteratuur.
3) Piano: pianoliteratuur uit verschillende stijlperiodes, reducties van orkestwerken, creatieve vaardigheden, eigen voorstellen in samenspraak met leerkracht, verschillende stijlen en vormen in functie van lesopdrachten.
Studiebegeleiding Permanente feedback d.m.v. de bespreking en verbetering van de taken.
Beoordeling
1) Harmonie: jaarsysteem: permanente evaluatie en of schriftelijk examen.
2) Liedbegeleiding: permanente evaluatie: 100 ÷ (1 Semest er).
3) Piano: permanente evaluatie: 100 ÷ (1 Semester).
Studiekosten
Harmonie: ongeveer 500 BEF of 12,39 EUR
Liedbegeleiding: /.
Piano: /.
OP-leden
Hilde EEMAN
Taal
Nederlands
|
|