STUDIUM GENERALE
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bedrijfsbeheer optie Milieu-administratie
2de jaar Bedrijfsbeheer optie accountancy-fiscaliteit
2e jaar Bedrijfsbeheer optie expeditie, distributie en transport
2de jaar Bedrijfsbeheer optie Financie- en verzekeringswezen
2de jaar Bedrijfsbeheer optie marketing
2de jaar Bedrijfsbeheer optie rechtspraktijk
Theorie [A] 25.0
Toepassingen [B] 0.0
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 75
Studiepunten [E] 3
Titularis Geen Naamloos
Medewerkers  
Referentie RGBBRA02K00001
 
Trefwoorden
Studium generale

Doelstellingen
Het Studium Generale van de Hogeschool Gent neemt de taak op zich een bijkomend studiepakket aan te bieden. Het wil een informatief pakket actuele kennisoverdracht organiseren vanuit een interdisciplinaire benadering. Hierbij staat problematisering en kritische bevraging van actuele kennisgebieden in brede zin voorop.

De lezingenreeks die het Studium jaarlijks aanbiedt, wil participanten van alle departementen stimuleren tot reflectie over vragen waarmee alle vakgebieden geconfronteerd worden. Dat betekend dat interdisciplinariteiteen eerste vereiste is.

Een tweede vereiste wordt gevormd door de maatschappelijke relevantievan actuele problematisering.

Het Studium zal zo worden opgevat dat studenten vanuit alle richtingen makkelijk kunnen instappen. Vereiste is de modale culturele achtergrond die van een student hoger onderwijs redelijkerwijs mag verwacht worden.

De nadruk zal tevens gelegd worden op bijkomende actuele informatiegaringdoor de participanten. Omdat de thema's van het Studium Generale telkens breed, actueel en kritisch zullen worden opgevat, zal de participant worden uitgenodigd zelf zijn spin offs te profileren via bibliotheken, anderr manifestaties, internet, pers en media.

Het Studium Generale is bedoeld als aanvulling op de bestaande onderwijspakketten. Vanuit een kritiek van onze hedendaagse cultuur en samenleving zullen verbanden tussen de studiegebiedenworden gesmeed die in het gewone pakket afwezig blijven.

Vanuit die gedachte zal het Studium zelf een zo breed mogelijke waaier aan manifestaties opzetten (debatten, culturele avonden, workshops behoren tot de mogelijkheden).

Voorkennis


Leerinhoud
Lezingen rond thema's die vanuit volgende criteria vertrekken:
  • het hedendaagse in al zijn verschijningsvormen
  • maatschappelijke relevantie
  • kritische bevraging van de gekozen thema's
  • vakoverschrijdende thematiek
Voor het eerste Studium Generale (2002-2003) werd geopteerd te werken rond het thema van de manipulatie(wetenschappelijke, artistieke, sociale, ideologische manipulatie - opvattingen en modellen worden kritisch doorgelicht en eventueel aan elkaar getoetst).

Onderwijsvormen
Vijf lezingen in het tweede semester (streefdatum tussen eind februari en eind april), te houden door externe sprekers uit die specifieke velden, vergezeld van een coreferaat en gevolgd door een debat. De lezingen zullen een accumulatief karakter hebben.

Studiematerialen
Modale uitrusting voor lezingen: microfoons, overhead, beamer, slides, laptop, video.
Opzetten van een specifieke internetsitevoor het Studium.

Studiebegeleiding


Beoordeling
1ste examenzittijd: De student zal worden gevraagd een paperte schrijven waarin hij/zij getuigt van aanwezigheid op de vijf lezingen, kritisch inzicht in de geboden materie, reflectie vanuit het eigen werkveld, consistent commentaar en creatieve documentatie.

Elementen die in de evaluatie een rol spelen zijn onder meer:
  • de concrete tekststructuur (grammaticaal en syntactisch)
  • de argumentatie die wordt uitgebouwd
  • de manier waarop een dergelijke tekst in de geboden context van de lezingen functioneert
  • de culturele context waarin de besproken tekst thuishoort, dus met decodering van het perspectief of de strategie die in de tekst aan bod komt
Omvang van de paper: tussen 15 en 25 pagina's tekst in foutloos Nederlands.

2de examenzittij: herwerken van de paper.

Studiekosten


OP-leden


Taal
Meertalig