Trefwoorden Transportgeografie
Doelstellingen De student verwerft inzicht in de ruimtelijke dimensie van het economisch handelen en meer bepaald van de transportsector. Tijdens de excursies (projecten en seminaries) ziet de student de toepassing van de theorie van goederenstroombeheersing en de principes van "value added logistics" in de praktijk.
Voorkennis Noties van de ruimtelijke configuratie (cartografie) in de Europese Unie.
Leerinhoud De ruimtelijke patronen van het transportgebeuren worden ontleed. Na een kort overzicht van de belangrijkste wetten van de transporteconomie, worden de principes overlopen van geografische lokalisatie met praktijkvoorbeelden.
De verschillende transportmodi worden ruimtelijk besproken: vrachtvervoer over de weg, spoorwegvervoer, binnenscheepvaart, zeescheepvaart en facultatief luchtvaart en pijpleidingen. Ook multimodaal transport wordt besproken. Verder worden de positie van Vlaanderen en de Vlaamse transportinfrastructuren ingepast in de Europese ruimte.
Onderwijsvormen De theorielessen worden opgevat als een actief hoorcollege. De student wordt geoefend in het denken in "mental maps". Aan de hand van enkele case-studies worden sleutels opgesteld om praktijkgevallen te analyseren en te optimaliseren.
Tijdens de excursies leert de student kritisch kijken, analyseren en de link leggen met naar de in de klas verworven theoretische kennis .
De pedagogische excursies worden voorbereid en nabesproken in de klas.
Studiematerialen Syllabus van de lector
Studiebegeleiding De lector kan bevraagd worden via e-mail: dirk.vermeulen@hogent.be.
Beoordeling 1ste examenzittijd:- Schriftelijk examen (60 %)
- Verslagen en/of opdrachten gekoppeld aan de excursies (40 %)
2de examenzittijd:- Theorie- en praktijkvragen (excursies), schriftelijk (100 %)
Studiekosten Prijs per kopie verbonden aan het departement.
Excursies: deelname in de prijs en de reiskosten (bus, gidsen,...).
OP-leden
Taal Nederlands
|
|