COMMUNICATIEVE VAARDIGHEDEN
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bedrijfsbeheer optie rechtspraktijk
Theorie [A] 0.0
Toepassingen [B] 12.5
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 100
Studiepunten [E] 4
Titularis Geen Naamloos
Medewerkers  
Referentie RGBBRR02A01034
 
Trefwoorden
Communicatieve vaardigheden

Doelstellingen
In het opleidingsonderdeel Communicatieve vaardigheden:
  • maak kennis met schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden die je in je eerste werkervaringen als gegradueerde kunt verwachten, telkens geplaatst in een specifieke communicatiesituatie
  • Verwerf je een dieper inzicht in diverse communicatiestrategieën
Je traint eveneens vaardigheden en attitudes die in sociaal en communicatief opzicht onontbeerlijk zijn. Je leert bijvoorbeeld verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen studiegedrag, aan timemanagement te doen, te werken in teamverband, assertief op te treden enz.

Voorkennis
Aangezien het opleidingsonderdeel ingaat op complexere communicatieve vaardigheden is het wenselijk dat je de basisvaardigheden van structuren en formuleren beheerst uit het eerste jaar van je opleiding.

Leerinhoud
Het opleidingsonderdeel Communicatieve vaardigheden stelt je in staat allerlei communicatieve vaardigheden in te oefenen. Je krijgt bijvoorbeeld de kans te leren hoe je informatie analyseert en verwerkt, informatiebronnen raadpleegt, zakelijk en commercieel correspondeert, schriftelijk rapporteert, mondeling presenteert , In de lessen Communicatieve vaardigheden krijg je te maken met projectmatig onderwijs. Dit betekent dat je de verantwoordelijkheid krijgt om rond een bepaald thema een reeks (mondelinge en schriftelijke) communicatieopdrachten in groepsverband uit te werken. zakelijk tweegesprekken voert, overleg pleegt, onderhandelt, telefoneert, folders en persberichten schrijft.

Onderwijsvormen
Door de projectwerking ben je actief met de leerstof bezig.
De verworven inzichten worden omgezet in kennis en vaardigheden door ze toe te passen in concrete situaties (activerend leren).Voor de theoretische achtergrond die nodig is om een communicatieve opdracht tot een goed einde te brengen, kun je o.a. terecht in het aangereikte studiemateriaal.
Je maakt je die inzichten eigen via begeleide zelfverantwoordelijk leren.
De projectmatige aanpak houdt in dat de klassieke contacturen grotendeels worden vervangen door consultatie-uren: tijdens vrije consultaties kun je de lector op vrijwillige basis raadplegen, tijdens geprogrammeerde consultaties ben je verplicht om aan de lector de gemaakte vorderingen voor te leggen.
Andere specificatie: solliciteren.

Studiematerialen


Studiebegeleiding
Het is inherent aan het systeem dat je tijdens de consultaties je problemen kan voorleggen.

Beoordeling
Eerste examenzittijd: 100 % permanente evaluatie met mondelinge feedback, groepsevaluatie en portfolio.
Tweede examenzittijd: geen nieuwe evaluatie. Het examencijfer van de eerste examenzittijd geldt ook voor de tweede examenzittijd.

Studiekosten
Kostprijs van het studiemateriaal.

OP-leden


Taal
Nederlands