Trefwoorden methodieken
Doelstellingen Studenten tonen een grondig inzicht in de belangrijkste basismethodieken van het sociaal-cultureel werk. Studenten beheersen zowel theoretisch als practisch de basisaspecten van deze methodieken. Studenten tonen inzicht in het belang van methodieken als instrumenten van de sociaal-cultureel werker en in het bijzonder voor de aangereikte basismethodieken. Studenten kunnen een eigen visie formuleren over het belang van de methodieken voor het sociaal werk en voor de samenleving.
Voorkennis Er wordt voortgebouwd op de opleidingsonderdelen sociaal-cultureel werk uit het tweede jaar en groepswerk uit eerste en tweede jaar. Tevens wordt gewerkt vanuit het referentiekader dat in 'Theorie en Methoden SCW' (derde jaar) aan bod komt.
Leerinhoud In het vak komen zowel de theoretische als de practische aspecten van de actueel belangrijke basismethodieken van het SCW aan bod. Opbouwwerk, sociale actie en sociale bewegingen, culturele actie en cultuursociologie, en, vormingswerk worden uitgebreid verkend. Studenten kiezen verplicht twee van de vier methodieken (opbouwwerk of sociale actie/culturele actie of vormingswerk) om ze diepgaand te verkennen. De invalshoek is methodisch, maw de nadruk ligt op het zelf leren hanteren van deze methodieken. Het belang van deze methodieken wordt evenwel ook maatschappelijk gesitueerd evenals hun belang voor het beroep van sociaal-cultureel werker.
Onderwijsvormen Hoorcollege met opdrachten en oefeningen.
Studiematerialen Reader met werkteksten en eigen nota's.
Studiebegeleiding
Beoordeling Er worden diverse evaluatievormen gehanteerd : opdrachten, oefeningen, permanente evaluatie en mondeling examen.
Studiekosten
OP-leden Nicole Vanhoucke, Barbara Redant, Anne Scheerlinck, Arlette Veys.
Taal Nederlands.
|
|