Trefwoorden Sociaal zekerheidsrecht
Doelstellingen
Een sociaal werker wordt geacht aan hulp- en /of dienstverlening te doen. Afhankelijk van de gekozen optie en de latere plaats van tewerkstelling is de activiteit van de maatschappelijke assistent gericht naar zeer verscheiden hulpvragers.
Maar of je nu werkt in een OCMW, op een personeelsdienst, met migranten, jongeren, gehandicapten, kansarmen, vluchtelingen, enz.... de kans is groot dat je vragen rond sociaalzekerheidsrecht moeten beantwoorden.
De cursus sociaalzekerheidsrecht is erop afgestemd om aan "terreinwerkers" de noodzakelijke basisinformatie te verschaffen om aan bruikbare dienstverlening te doen.
De theoretische informatie wordt dus aangevuld met oefensessies om de toepassings- en gebruiksmogelijkheden aan te tonen.
Voorkennis
De studenten hebben een inleiding op het recht gezien en kennen dus algemene begrippen, rechtsbronnen, het personen- en familierecht, het verbintenissenrecht, ...
Leerinhoud
Sociaal zekerheidsrecht: er worden een aantal thema's uitgediept zoals werkloosheid, ziekte- en invaliditeitsverzekering, jaarlijkse vakantie, pensioenen, gezinsbijslagen, arbeidsongevallen en beroepsziekten, minimumvoorzieningen (gewaarborgde gezinsbijslag, gewaarborgd pensioen, tegemoetkomingen voor gehandicapten, leefloon).
Onderwijsvormen
Doceermethode en klassikaal begeleide oefeningen. De cursus bevat na elk hoofdstuk vragen en opdrachten.
Studiematerialen
Cursus met aandachtspunten, vragen en opdrachten (Dia's ingesloten).
De literatuurlijsten bevatten aanbevolen lectuur.
Studiebegeleiding
Beoordeling Examen: Ja
Periode: Maart
Het examen over deze leerstof zal schriftelijk worden afgenomen en zal pogen verschillende vaardigheden bij de student te testen: het examen zal dus zowel uit kennisvragen als uit toepassingsvragen bestaan. Voor de kennisvragen wordt tijdens het examen geen gebruik gemaakt van cursus - of ander materiaal; voor het gedeelte "oefeningen" is het examen "open boek".
Studiekosten
Cursus.
OP-leden
Marleen DE MEYER
Taal
Nederlands
|
|