Trefwoorden Levensmiddelenmicrobiologie
Doelstellingen De cursus levensmiddelenmicrobiologie heeft tot doel inzichten te creëren inzake de productie van levensmiddelen volgens de filosofie van de "Integrale Kwaliteits Zorg (IKZ)".
Het is strikt noodzakelijk inzichten te verwerven omtrent het herkennen van kritische controlepunten tijdens het productieproces, de interpretatie van de limieten van besmettingsflora en het inschatten van de gevolgen bij overschrijding ervan.
Competenties
Na het succesvol afleggen van het opleidingsonderdeel levensmiddelenmicrobiologie is de student in staat de belangrijkste foodborne micro-organismen te herkennen. Hij kent de belangrijkste karakteristieken ervan en kan het gevaar inzake voedingsinfecties en -intoxicaties inschatten.
Hij kent de belangrijkste hygiënetesten voor voedingsmiddelen en kan de microbiële veiligheid van een levensmiddel inschatten. De student is bekwaam resultaten aan de hand van hygiënenormen te beoordelen, te interpreteren en te rappoteren.
Hij is bewust van de belangrijkste factoren die de microbiële veiligheid van een grondstof, een productieproces en een eindproduct kunnen beïnvloeden. Aan de hand van deze informatie is de student in staat kritische controlepunten te bepalen, een risico-analyse uit te voeren en finaal de basis van een kwaliteitsplan op te stellen en te evalueren.
Leerinhoud Een overzicht van de meest voorkomende food borne bacteriën, schimmels en gisten wordt gevolgd door een bespreking van een aantal groeifactoren.
Een ziektebeeld wordt geschetst van de belangrijkste pathogene besmettingen.
Dit alles kadert in de IKZ-filosofie. Nadruk wordt dan ook gelegd op het belang van HACCP en GMP binnen de sector van de voedingsindustrieën.
Begincompetenties Geen
Eindcompetenties
Leermaterialen Cursus
Handboeken en wetenschappelijke tijdschriften in de bibliotheek
Studiekosten ± € 6
Studiebegeleiding Permanente mogelijkheid tot vraagstelling
Onderwijsvormen Hoorcolleges, begeleide oefeningen
Evaluatievorm Theorie: mondeling examen met schriftelijke voorbereiding
Oefeningen: laboverslagen, permanente evaluatie inzake inzet en precisie
OP-leden Marianne DE MEERLEER
|
|