ANALYTISCHE CHEMIE EN AGROCHEMISCHE TOEPASSINGEN
 
Wordt gegeven in 3de jaar Landbouw en biotechnologie optie tuinbouw
3de jaar Landbouw en biotechnologie optie tuinbouw
Theorie [A] 37.5
Toepassingen [B] 37.5
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 170
Studiepunten [E] 6
Doceertaal Nederlands
Titularis Karoline DE DONCKER
Referentie BILBIT03A12779
 
Trefwoorden
Analytische chemie en agrochemische toepassingen

Doelstellingen
In deze cursus wordt ernaar gestreefd een ruime wetenschappelijke (chemische, fysico-chemische) basis te verstrekken die in praktijk moet toelaten gespecialiseerde vakliteratuur te interpreteren en aldus de aangewezen kwalitatieve en/of kwantitatieve analysemethoden deskundig toe te passen. Daartoe wordt behalve aan de theoretische basisprincipes ook aandacht besteed aan het vereiste instrumentarium en de praktische toepassingsmogelijkheden.

Competenties:
Competenties worden op verschillende niveaus nagestreefd, met ondermeer:
  • In staat zijn het primaire belang van een correcte, representatieve en aangepaste monstername in te schatten om als dusdanig in de praktijk correcte en representatieve monsternames te kunnen uitvoeren.
  • Studenten moeten in staat zijn om op fenomenologische basis, een conceptueel inzicht te verwerven en links te trekken naar / tussen praktijkgebonden (analytische georiënteerde ) kwalitatieve en kwantitatieve probleemstellingen en het meest efficiënte interactiemiddel en/of procesmechanisme (chemische, thermische ,optische, elektrochemische, chromatografische,…) en dit toegepast op de specifieke te analyseren materie. Deze basiscompetenties moeten bovendien in de praktijk omgezet kunnen worden en toelaten tot keuzes te komen voor wat betreft de meest geschikte methodiek en aangepaste apparatuur.
  • Bijgevolg moeten de studenten in staat zijn om op een gestructureerde en efficiënte manier informatie te garen via literatuur,…en/of via elektronische databanken, als initieel hulpmiddel om tot (meerdere) mogelijke oplossing(en) te komen van de vermelde doelstellingen (kwalitatief en kwantitatief) en de gewenste kwaliteitscriteria.
  • Studenten moeten gezien het toegepast karakter specifieke interferenties op de specifieke matrix kunnen taxeren en evalueren om eventueel daarop bij te sturen en/of te anticiperen.
  • De student moet op een competente manier, de meest exacte gevoelige en reproduceerbare en bovendien chemometrisch gecontroleerde manier, signaalmetingen van de indicatieve en representatieve parameters en grootheden kunnen registreren. De diverse signalen moeten kwalitatief en kwantitatief gerelateerd en geïnterpreteerd kunnen worden.
  • Competenties aangaande rapportering met aandacht voor foutenbronnen en foutenindicaties worden ook als een bijzondere competentie nagestreefd.
  • Een aantal van bovenvermelde competenties kunnen slechts bereikt worden behalve door de gedoceerde analytische partims, via de diverse curricula en vooral via integratie van vakoverschrijdende deelaspecten.
  • Via practica worden al deze competenties daadwerkelijk in praktijk nagestreefd waarbij bevordering van team spirit en samenwerkingsverbanden tussen de studenten centraal staan om het geheel beter te katalyseren en tot synthese te kunnen brengen.


Leerinhoud
Zowel de grondbeginselen van de Chemische Analyse; bemonsteringstechnieken, rapportering,.... volumetrische technieken (zuur-base-, redox-, neerslag-, en complexometrische analyse) worden behandeld.
Voor wat de Instrumentele technieken betreft wordt aandacht besteed aan de elektrochemische analyse (conductometrie, potentiometrie) en de moleculaire en atomaire spectrometrie (absorptie en emissie), meerbepaald UV-VIS, AES (VLAM- en ICP) en AAS.
In het hoofdstuk chromatografische scheidingstechnieken worden de basisprincipes toegelicht en wordt naar uitvoering toe voornamelijk het accent gelegd op gaschromatografie.

In de aansluitende oefeningen wordt, na het bijbrengen van de elementaire basishandelingen, gepoogd om het inzicht in analyserecepturen en de diverse analytische methoden verder te ontwikkelen en practisch te ondersteunen waarbij progressief meer aandacht besteed wordt aan het instrumentarium en toegepaste , voornamelijk agrochemische matrices (bodems, voedingswater, planten, afvalwater, veevoeders, voedingsmiddelen, ...)

Begincompetenties
kennis kandidatuursopleiding

Eindcompetenties


Leermaterialen
Cursus "Analytische Chemie en Instrumentele Analyse" - 300 blz. - 2002
bronnen (in bibliotheek) : o.a.
  • Fundamentals of Analytical Chemistry 4th ed., 1982
    D.A. Skoog - D.M. West; Saunders College Publishing
  • Principles of Instrumental Analysis 2th ed., 1980
    D.A. Skoog - D.M. West; Saunders College Publishing
  • Analytical Chemistry 3th ed., 1980
    G.D. Christian; J. Wiley & Sons
  • Handboeken "Analytical Chemistry by Open Learning


Studiekosten
Theorie : nota's ± 15 Euro.
Oefeningen: labojas, veiligheidsbril, spatelkosten en practicumnota's ± 125 Euro

Studiebegeleiding
In de practicumnota's zijn na een aantal hoofdstukken extra probleemstellingen en vraagstukken voorzien, waarbij het inzicht in behandelde begrippen en theorieen kan aangescherpt worden.
Studenten kunnen na afspraak met de betrokken docent voor bijkomende uitleg terecht.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, geleide oefeningen

Evaluatievorm
theorie : periodiek schriftelijk en mondeling examen
        één examen op het einde van de 2de semester
        eventueel partieel examen (in samenspraak met de studenten)

oefeningen : quotatie uitgemiddeld over jaarprestaties

Wegingscoëfficiënt :
theorie: 2/3
oefeningen: 1/3

OP-leden
T: Karoline DE DONCKER en Jo SCHAUBROECK
O: Peter MAENE en Filip DEBERSAQUES