Trefwoorden Tuinbouwplantenteelt en -techniek
Doelstellingen
Verwerven van kennis over belangrijke eetbare en niet eetbare gewassen: wetenschappelijke naam, geschiedenis, botanische eigenschappen, specifieke fysiologie, teelt en eindproducten.
Inzicht verwerven in de verschillende vermenigvuldigingstechnieken. Dit kan zowel via geslachtelijke voortplanting verlopen als met behulp van vele ingenieuze vegetatieve vermenigvuldigingstechnieken. In de tuinbouw wenst men de groei en ontwikkeling zoveel mogelijk te beheersen om tot een optimale productie te komen. Het is daarom belangrijk te weten hoe eerder verworven kennis i.v.m. de fysiologie van de kieming, vegetatieve vermenigvuldiging, vegetatieve groei, bloei-inductie, bloei, vruchtvorming, vruchtrijping, zaadontwikkeling en verouderen van de plant toegepast kan worden in het sturen van de teelt van specifieke tuinbouwgewassen.
In dit licht wordt ook kennis aangereikt van de technische hulpmiddelen om goede tuinbouwproducten te bekomen. Hierbij komen de technieken van serrebouw en het gebruik van geklimatiseerde serreconstructies voor de teelt van tuinbouwgewassen. Tevens wordt de wisselwerking tussen gewassen en groeifactoren en serretypen ontleed, zodat geschikte klimaatregelsystemen kunnen ontworpen worden. Als te bereiken vaardigheden worden ontwerpen en bedienen van deze technische systemen beoogd.
Leerinhoud
Gewassenkennis: In de tuinbouw wordt een groot aantal gewassen geteeld als sierplanten (snijbloemen, potplanten) en als eetbare producten (groenten, kruiden en fruit). Een basiskennis van de belangrijkste gewassen omvat herkomst, botanische eigenschappen, fysiologie en geleverde eindproducten
Vermenigvuldiging: Elke tak van de tuinbouw maakt gebruik van geschikt vermenigvuldigingstechnieken om plantgoed te bekomen. Dit kan zowel via geslachtelijke weg verlopen als met behulp van de vele vormen van vegetatieve vermenigvuldiging in vivo en vitro.
Serreconstructie: technische planning, materialen voor constructies
Klimatologische voorwaarden: reactie van planten op groeiomstandigheden in een serre
Relatie kastype - gewas: diverse serremodellen
Maataanduidingen in kassen en gebruikte eenheden en normen
Bouw- en bedekkingsmaterialen; constructiedetails
Groeifactoren en serreklimaat: licht en straling, temperatuur en warmte, luchtvochtigheid en energie-inhoud
Klimaatregeling in de zomer: ventilatie, koelen, belommeren
Binneninrichting van serres: teelttafels, watervoorziening, kunstlicht, transportsystemen, CO2-dosering
Begincompetenties
Biologie
Fysica
Plantkunde
Fytotechnie en ecofysiologie
Eindcompetenties
Leermaterialen Jaarlijks geactualiseerde cursusnota's
Syllabus "Tuinbouwtechniek (kassenbouw)"
Syllabus "Tuinbouwplantenteelt"
Studiekosten ± 25 Euro
Studiebegeleiding Permanente mogelijkheid tot vraagstelling
Onderwijsvormen
Hoorcolleges met didactisch materiaal en gequoteerde oefeningen met praktische opdrachten, video, geleide bedrijfsbezoeken
Evaluatievorm Mondelinge ondervraging met schriftelijke voorbereiding, gequoteerde verslagen en oefeningen
OP-leden
Stefaan Werbrouck
Omer Mekers
|
|