Trefwoorden Genetische identificatietechnieken
Doelstellingen De cursus "genetische identificatietechnieken" dient de 4e jaarsstudenten industrieel ingenieur Landbouw en Biotechnologie de nodige kennis bij te brengen aangaande de momenteel beschikbare genetisch identificatietechnieken. Daarbij wordt niet alleen aandacht besteed aan de theoretische achtergrond, maar worden eveneens een aantal toepassingen toegelicht.
Competentie:
De cursus stelt de afgestudeerde in staat om de momenteel beschikbare kennis omtrent diverse genetische identificatietechnieken te begrijpen en te implementeren binnen de diverse agro-sectoren.
Leerinhoud Theorie:
In de cursus wordt een overzicht gegeven van de momenteel beschikbare genetische identificatietechnieken. Zo wordt aandacht besteed aan de basisprincipes voor amplificatie en detectie van DNA en RNA en worden een aantal technieken verder besproken (b.v. PCR, RFLP, VNTR, RAPD, AFLP, …). Aansluitend wordt eveneens een overzicht gegeven van het gebruik van deze genetische identificatietechnieken in diverse sectoren, b.v. de detectie en identificatie van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's), het gebruik van snelle detectietechnieken voor het opsporen van micro-organismen in levensmiddelen; de identificatie van plantenrassen, fraudedetectie en andere toepassingen van DNA-fingerprinting, …
Oefeningen:
Tijdens de oefeningen worden de procedures doorlopen voor het verkrijgen van een genetische fingerprint gebaseerd op DNA en eiwitten: DNA- en eiwitisolatie, vermeerderen van DNA via de polymerase kettingreactie en agarosegel-electroforese. Nadien worden de verkregen patronen geïnterpreteerd. Daarnaast worden ook een aantal theoretische oefeningen opgenomen in de oefeningen en wordt eveneens een bedrijfsbezoek gepland.
Begincompetenties Elementaire kennis biotechnologie
Eindcompetenties
Leermaterialen Cursus "Genetische identificatietechnieken"
Tijdschriften en handboeken in de bibliotheek; websites.
Studiekosten ± 15 Euro
Studiebegeleiding Permanente mogelijkheid tot vraagstelling
Onderwijsvormen Hoorcolleges en praktische (geleide oefeningen)
Evaluatievorm Theorie: Mondeling en schriftelijk examen
Oefeningen: permanente evaluatie tijdens de oefeningen en quotering van de verslagen
OP-leden T.: K. Messens – O.: E. Palmans
|
|