Trefwoorden Bodemkunde
Doelstellingen Inzicht verwerven in het ontstaan, de mineralogische samenstelling (vooral de kleimineralen) en een aantal fysische eigenschappen van de bodem als groeimedium voor planten.
Competenties
De cursus laat de student toe in praktijkomstandigheden de verschillende bodems in de gematigde streken (als Vlaanderen) te interpreteren en te evalueren naar hun mineralogische samenstelling en hun morfologische en fysische kenmerken, onontbeerlijk voor een rationeel beheer..
Leerinhoud Het eerste hoofdstuk behandelt de bouw van de aarde en de chemische samenstelling van de aardkorst. Het tweede hoofdstuk is gewijd aan de mineralogische samenstelling van de aardkorst (en bodem), met nadruk op de silikaten (kleimineralen). In het derde hoofdstuk komen de moedermaterialen (gesteenten) en bodemvormende processen aan bod. Een degelijke kennis van de natuurlijke gesteenten en hun mineralogische samenstelling is voor landbouwkundigen van praktisch belang. De verspreiding van de gesteenten in België wordt besproken in het hoofdstuk over de geologie van België. De aard van het gesteente zal in grote mate het bodemtype en de bodemkenmerken bepalen (hoofdstuk 5). Bij de beschrijving van de bodemkenmerken wordt vooral de nadruk gelegd op de fysische kenmerken (textuur, structuur, bodemwater, bodemlucht, soortelijk gewicht, schijnbaar soortelijk gewicht, totaal poriënvolume). Tevens wordt het ontstaan van het bodemprofiel besproken en wordt aandacht besteed aan de bodemkartering en bodemclassificatie in België (laatste hoofdstuk).
Begincompetenties
-
Eindcompetenties
Leermaterialen
Cursusnota's 'Bodemkunde' (G. Baert)
Studiekosten
10 euro
Studiebegeleiding
Diverse leerboeken en softwarepaketten beschikbaar in het laboratorium
Onderwijsvormen
Hoorcolleges, gezamenlijk oplossen van vraagstukken en casestudies. Excursie over relatie bodem - gesteente in België
Evaluatievorm
Schriftelijk examen.
Wegingscoëfficiënt:
Theorie: 4/5
Oefeningen: 1/5
OP-leden
G. Baert
|
|