CAPITA SELECTA EN KEUZEPAKKET: LEERTHERAPIE,AKOEPEDIE OF KLINISCHE LOGOPEDIE
 
Wordt gegeven in 3de jaar Logopedie en audiologie optie logopedie
3de jaar Logopedie en audiologie optie logopedie
Theorie [A] 40.0
Toepassingen [B] 5.0
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 85
Studiepunten [E] 3
Doceertaal Nederlands
Titularis Carla OCHELEN
Referentie GGLOAL03A02312
 
Trefwoorden
Ondersteunde communicatie, communicatiehulpmiddelen, hersentraumata, TBI, niet-aangeboren-hersenletsel, NAH, dementie, rechterhemisfeerletsel, frontaal syndroom, broddelen, syndromen, mandibulaire dysfunctie, vloeiendheidsstoornissen, stotteren, stem, kinderheesheid, stemrevalidatie, laryngectomie, mutatiestoornissen, Habilitatieve audiologie, Rehabilitatieve audiologie, Gehoorrevalidatie, Hoortraining, Liplezen, Gebarentaal, Cochleaire inplant, Leerstoornissen

Doelstellingen
Capita selecta slaat op een aspect van lifelong learning. De studenten moeten studiedagen bijwonen en verslaan. Het verslag moet ofwel onder de vorm van een paper ofwel onder de vorm van een klassikale presentatie gedgeven worden.
Keuzepakket Klinische revalidatie A. Neurologische spraak-taalstoornissen
LECTOR: Catherine De Vos
Inzicht verwerven in de symptomatologie, het onderzoek en de behandeling van slikstoornissen en verbale & orale apraxie alsook (keuzepakket) enkele specifieke stoornissen waarmee een klinisch actieve logopedist geconfronteerd kan worden.
B. Spreekritmestoornissen
LECTOR: Veerle Willockx (stotteren)
De student(e) moet inzicht hebben in de complexiteit van het stotterprobleem. Men moet kennis hebben over de kenmerken, de oorzaken, het onderzoek en de behandeling. Op basis van een diagnosestelling moet men een doordacht therapieplan kunnen opstellen.
C. Ondersteunde Communicatie
LECTOR: Catherine De Vos
Inzicht in communicatie en communicatiemogelijkheden van personen die onvoldoende of niet tot (orale) communicatie in staat zijn. Een overzicht hebben van mogelijke communicatievormen en van de wijze waarop voor een individu en zijn/haar omgeving een communicatievorm kan geselecteerd en bijgebracht worden.
D. Spreekritmestoornissen (broddelen)
LECTOR: Els De Rycke
De student(e) moet inzicht en kennis hebben over broddelen zowel qua symptomatologie als qua onderzoek en behandeling. De student kan een differentiaaldiagnose maken tussen verschillende vloeiendheidsstoornissen.
E. Craniofaciale afwijkingen
LECTOR: Els De Rycke
De student(e) moet weten dat er naast de schisisproblematiek (tweede jaar) tal van andere (craniofaciale) syndromen bestaan waarbij logopedische interventie vereist is. Tevens moet men kennis hebben over de problematiek en behandeling van mandibulaire dysfunctie. De student(e) neemt een kritische houding aan ten aanzien van de doorgenomen literatuur.
E. Stemstoornissen
LECTOR: Carla Ochelen
De studenten verdiepen zich in enkele specifieke stemproblemen om zo een bredere basis te hebben bij onderzoek en therapie ervan.

Keuzepakket: leertherapie
LECTOR: Veronique Martens
Doelstellingen m.b.t. kennen en kunnen: De studenten kennen de verschillende psychomotorische behandelingsprogramma's De studenten kennen de onderzoeks- en behandelingsmethodes m.b.t. het remediëren van rekenproblemen. De studenten kennen de specifieke behandelingsprogramma's m.b.t. lezen en spellingsproblemen. Doelstellingen m.b.t. het toepassen: De studenten kunnen de verworven kennis toepassen in een gegeven situatie (gevalsstudie). Zij kunnen aan de hand van geobserveerde symptomen een handelingsplan opstellen. Zij kunnen uit de besproken tests een relevante keuze maken voor een gegeven situatie. Doelstellingen m.b.t. houdingen en attitudes: De studenten nemen een kritische houding aan. Zij kunnen een eigen mening formuleren omtrent de gegeven tests en behandelingsmethodes.

Keuzepakket akoepedie
LECTOR: L. Simoens (samen met de doelstellingen uit het tweede jaar te beschouwen) Inzicht verwerven in het gebruik van communicatievormen voor gehoorgestoorden Kunnen opmaken van begeleidings-en integratieplannen voor gehoorgestoorden (met niet-prothetische methodes en hulpmiddelen om gehoorgestoorden en hun omgeving te helpen op het vlak van de communicatie) Kennismaking met hulpmiddelen voor gehoorgestoorden (behalve hoorprotheses) Casus
LECTOR: B. Vinck De studenten moeten voldoende inzicht verwerven in de problematiek van de vestibulometrie en de cochleaire implant opdat ze een rol in het team kunnen

Leerinhoud
Keuzepakket klinische revalidatie
A. Neurologische spraak-taalstoornissen
LECTOR: Catherine De Vos Slikfasen. Oorzaken van slikstoornissen. Onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden i.g.v. slikstoornissen en i.g.v. verbale en orale apraxie. Hersentraumata (TBI, NAH): symptomatologie (neuropsychologische stoornissen, cognitieve taalstoornissen, ...), onderzoek en behandeling. Dementie: oorzaken, vormen (Alzheimer, frontaalkwabdementie, vasculaire dementie, ...), onderzoek en behandeling. Bespreking van mogelijke spraak- en taalstoornissen na rechterhemisfeerletsel (neglect, ...). Bespreking van mogelijke spraak- en taalstoornissen na frontaalletsel
B. Spreekritmestoornissen
LECTOR: Veerle Willockx (stotteren)
Stotteren, vloeiendheid, vloeiendheidsstoornis, onderzoek, vragenlijsten, behandeling.
C. Ondersteunde Communicatie
LECTOR: Catherine De Vos
Communciatie, schematisch. Kennismaking met ondersteunde communicatie. Communicatievormen. Communicatieve interactie en hulpmiddelengebruik. De technische kenmerken van het communicatiehulpmiddel. Assessment van communicatieve vaardigheden. Opzet en uitvoering van een handelingsplan voor OC.
D. Spreekritmestoornissen (broddelen)
LECTOR: Els De Rycke
Symptomatologie, onderzoek en behandeling van broddelen. Differentiaaldiagnose tussen broddelen en stotteren.
E. Craniofaciale afwijkingen
LECTOR: Els De Rycke
(Craniofaciale) syndromen, genetica, mandibulaire dysfunctie (onderzoek en behandeling)
LECTOR: Carla Ochelen
Leeftijdsgebonden veranderingen van de menselijke stem. Kinderheesheid, mutatiestoornissen, stemrevalidatie na laryngectomie.

Keuzepakket Leerstoornissen
De neurologische behandelingsmethodes Specifieke psychomotorische programma's Spellingsproblemen remediëren Onderzoek en remediëren van rekenproblemen Bijzondere aspecten van het lees-leerproces
Keuzepakket akoepedie
LECTOR: L. Simoens
Opmaak van geintegreerde begeleidingsplannen voor gehoorgestoorden Oefenen van communicatiestrategieën voor gehoorgestoorden Hoortraining Training spraakzien Gehoorrevalidatie voor volwassenen Gehoorrevalidatie voor kinderen Ouderparticipatie bij gehoorrevalidatie Gehoorrevalidatie na cochleaire inplant.
LECTOR: B. Vinck
Criteria, toepassing en fitting van implants


Begincompetenties
De gelijknamige opleidingsonderdelen in de eerste twee jaren vormen onmiskenbaar de basis voor een vlotte interactie.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Syllabi ter beschikking. Nota nemen voor aanvullingen.

Studiekosten
Ongeveer 900,- BEF (syllabi).

Studiebegeleiding
Monitoraat na afspraak..

Onderwijsvormen
Hoorcolleges aangevuld met gevalsbesprekingen en praktische oefeningen (vb. opstellen van een handelingsplan). Leergesprekken, studievragen per hoofdstuk, groepswerk, practica, commentaar geven op publicaties en audio- en videofragmenten.

Evaluatievorm
Keuzepakket klinische revalidatie
A. Neurologische spraak-taalstoornissen
LECTOR: Catherine De Vos
Schriftelijk examen met open vragen. Mondeling examen (met korte schriftelijke voorbereiding) voor het keuzepakket.
B. Spreekritmestoornissen (stotteren)
LECTOR: Veerle Willockx
Schriftelijk examen met open vragen.
C. Ondersteunde Communicatie
LECTOR: Catherine De Vos
Schriftelijk examen met openboekgedeelte.
D. Spreekritmestoornissen
LECTOR: Els De Rycke (broddelen)
Schriftelijk examen met open vragen
E. Craniofaciale afwijkingen
LECTOR: Els De Rycke
Schriftelijk examen met open vragen
LECTOR: Carla Ochelen
Schriftelijk examen met openen gesloten vragen

Keuzepakket leerstoornissen Mondeling examen

Keuzepakket akoepedie
Schriftelijk examen. Ook toepassingsvragen.

OP-leden
Catherine De Vos, Veerle Willockx, Els De Rycke, Carla Ochelen, Luc Simoens, Veronique Martens, Bart Vinck