STATISTIEK
 
Wordt gegeven in 1ste jaar Logopedie en audiologie
1ste jaar Logopedie en audiologie
Theorie [A] 22.0
Toepassingen [B] 3.0
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 90
Studiepunten [E] 3
Doceertaal Nederlands
Titularis Paul CORTHALS
Referentie GGLOAX01A01786
 
Trefwoorden
Statistiek, Beschrijvende en inferentiële statistiek, Statistische benadering van associaties en verschillen

Doelstellingen
De bedoeling is dat de student(e) de beschrijvende en inferentiële statistische bewerkingen, die in de logopedie en de audiologie voorkomen, kan interpreteren (vakliteratuur !) en de meeste nonparametrische bewerkingen ook zelf kan doen. Er wordt meer belang gehecht aan het kunnen kiezen van een passende bewerking en de interpretatie van de uitkomsten dan aan het kennen van de formules. De student moet de essentiële psychometrische eigenschappen van tests uit het vakgebied kunnen doorgronden. Tenslotte moet de student hier een basis leggen voor de statistische apsecten van zijn/haar eigen afstudeerproject.

Leerinhoud
Meetniveau. Populatie en steekproef. Verdeling. Hypothesen en significantiebegrip. De notie variantieanalyse. Correlatie/associatie en verschil. Kengetallen voor centrale tendens (gemiddelde, modus, mediaan) en de spreiding (spreidingsbreedte, interkwartielafstand, standaarddeviatie). Relatieve positie van een uistlag binnen een reeks (percentielen, decielen, z-schaal en transformaties ervan, eigenschappen van tests). Kengetallen voor associatie (phi, spearman-r, pearson-r). Verschiltesten (Chi-kwadraattest, Mc. Nemartest, tekentest, Wilcoxontest, Mann-Whitney U-test, t-testen). Betrouwbaarheidsinterval.

Begincompetenties
Geen bijzondere vereisten.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Gefotokopieerde syllabus.

Studiekosten
Ongeveer € 2.50 voor de syllabus.

Studiebegeleiding
Monitoraatsessies na afspraak. Klassikale initiatieven krijgen voorrang. De studenten kunnen via email vragen voorleggen.

Onderwijsvormen
Doceren. Werkcollege. Statistische problemen uit scripties (gedeeltelijk) uitwerken.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen in twee delen met gelijke weging: een gedeelte met gesloten boek (open vragen en meerkeuzevragen uit deel 1 en deel 2A) en een gedeelte met open boek (toepassingsvragen uit deel 2A en 2B). Rekenmachine meebrengen.

OP-leden
Paul Corthals, Els De Rycke