Trefwoorden Analytische chemie: instrumentele methodes
Doelstellingen
Het gedeelte ' instrumentele analytische chemie' heeft als doelstelling de studenten vertrouwd te maken met de basisconcepten en theoretische achtergrond van de voornaamste instrumentele technieken in medische laboratoria. Tijdens de oefenzittingen worden essentiële instrumentele analysemethodes aangeleerd.
Het gedeelte ' automatisering in het klinisch laboratorium' verwacht dat de studenten binnen de grote verscheidenheid aan toestellen in het labo een logische indeling kunnen maken op basis van gebruik, werkingsprincipe, voordelen en nadelen.
Leerinhoud
Instrumentele analytische chemie
Spectrochemische analysemethodes: UV-VIS spectrofotometrie, fluorescentiespectrometrie, nefelometrie, turbidimetrie, atoom absorptie spectrofotometrie
Electrochemische analysemethodes:
Conductometrie, potentiometrie (ref. elektr. en ion select. elektr.)
Leren werken met : Conductometer, pH-meter, ISE-electroden, UV-VIS-spectrofotometrie
Automatisering in het klinisch laboratorium
Algemene terminologie, automatisering in de klinische chemie, hematologie, microbiologie, immunologie. Tijdens de oefeningenzittingen worden verschillende bezoeken gebracht aan klinische labo's van ziekenhuizen (UZ-Gent, Jan Palfijn Ziekenhuis,...) om de geautomatiseerde toestellen te leren kennen.
Begincompetenties Basiskennis fysica, anorganische en analytische chemie
Eindcompetenties
Leermaterialen
Cursusteksten (Instrumentele analytische chemie theorie, oefeningen en automatisering in het klinisch laboratorium) en lesnota's
Studiekosten
syllabussen: 15 €
studie-uitstappen: 25 €
Studiebegeleiding Steeds mogelijk na de les of op afspraak
Onderwijsvormen
Hoorcolleges met behulp van transparanten, bord, videofilms, studie-uitstappen, didactische materiaal, praktische uitvoering.
Evaluatievorm
Theorie: Instrum.chemie (45%) en automatisering (25%)
(mondeling examen met schriftelijk voorbereiding)
Oefeningen: Permanente evaluatie (30%)
OP-leden
Ir.Peter CAUWENBERGHS
|
|