BEGELEIDE ONDERWIJSPRAKTIJK : DIDACTISCHE STAGES, INCL. PROJECTWERK
 
Wordt gegeven in Initiële lerarenopleiding van academisch niveau Bestuurskunde
Initiële lerarenopleiding van academisch niveau Bestuurskunde
Theorie [A] 0.0
Toepassingen [B] 0.0
Stages en scriptie [C] 210.0
Studietijd [D] 210
Studiepunten [E] 7
Doceertaal Nederlands
Titularis Peter DRUYTS
Referentie HALERB01A00009
 
Trefwoorden
Begeleide onderwijspraktijk : didactische stages, incl. projectwerk

Doelstellingen
De stage beoogt de student de nodige startbekwaamheid te doen verwerven. Door praktijkervaring op te doen, wordt de theoretisch opgedane kennis en vaardigheden in een reële schoolomgeving en klassituatie ingeoefend.

Leerinhoud
De stage omvat het participeren aan het schoolleven van het secundair onderwijs, onder begeleiding van een stagementor, dit is de leraar/lerares secundair onderwijs, en de stagebegeleider, de docent vakdidactiek. In het bijzonder bestaat de stage uit drie onderdelen:

- De stage begint met het bijwonen van vijf observatielessen in de school of scholen waar de student in een volgende fase zelf les gaat geven.
- De student dient vervolgens 10 lessen te geven in één of twee scholen naar keuze (met goedkeuring van de stagebegeleider). De student dient hierbij minstens vier lesuren aan een ASO-klas te geven en minimum vier lesuren aan een TSO/BSO-klas. De onderwerpen moeten bovendien het ruime gamma van de economische en handelsvakken bestrijken (algemene economie - bedrijfswetenschappen en recht).
- Het derde onderdeel van de stage bestaat uit een stageproject. Dit houdt in dat de student vier lesuren geeft in een door de stagebegeleider opgelegde school. Daarnaast moet de student aan minimum twee activiteiten deelnemen die behoren tot de normale opdracht van een leraar secundair onderwijs (bijwonen van een ouderavond, een klassenraad, een nascholing, mee organiseren van een GWP,...).

Van al deze activiteiten maakt de student een stagerapport op.

Begincompetenties
Alvorens de student met de stage kan starten, moet hij het opleidingsonderdeel vakdidactiek gevolgd hebben.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Alle noodzakelijke educatieve uitgaven afhankelijk van de verschillende lesonderwerpen.

Studiekosten


Studiebegeleiding


Onderwijsvormen
Gedetailleerde richtlijnen en de noodzakelijke afspraken worden besproken in de lessen vakdidactiek.

Evaluatievorm
De student wordt gevolgd door de stagebegeleider en een stagementor. In de vorm van een permanente evaluatie wordt een beoordeling gemaakt. Daarnaast licht de student het stagerapport mondeling toe aan de docenten vakdidactiek en algemene didactiek. Deze mondelinge toelichting maakt deel uit van de uiteindelijke evaluatie.

OP-leden
DRUYTS Peter