NATIEVORMING EN NATIONALISME : DE CASUS BELGIË
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bestuurskunde
3de jaar Bestuurskunde
4de jaar Bestuurskunde
4de jaar Bestuurskunde
Theorie [A] 26.0
Toepassingen [B] 0.0
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 90
Studiepunten [E] 3
Doceertaal Nederlands
Titularis Henri VAN VELTHOVEN
Referentie HLBEST03K02321
 
Trefwoorden
Natievorming en Nationalisme : De Casus België

Doelstellingen
Natievorming, nationalisme, zelfbeschikkingsrecht, identiteit... Het zijn begrippen die de jongste jaren weer volop in de belangstelling staan. Het proces van globalisering en regionalisering, de overgang naar een post-industriële samenleving, de vorming van de Europese Unie, het einde van de Koude Oorlog...zijn daaraan niet vreemd. Terwijl het aantal publicaties onoverzichtelijk wordt, is het internationaal vergelijkend onderzoek volop bezig. België vormt daarbij één van de merkwaardigste laboratoria. Gezien de grote emotionaliteit is er nood aan een vernieuwd wetenschappelijk kader, aan contextualisering en problematisering, waarbij in de mate van het mogelijke begrippen worden uitgeklaard en clichés doorprikt. Tegelijkertijd worden de studenten geoefend in probleemstellend denken, het formuleren van onderzoeksvragen, het ontwikkelen van een argumentatieschema, het vermijden van verbalisme, rapportering en discussie.

Leerinhoud
Aanbrengen van een wetenschappelijk referentiekader, gebaseerd op de stand van het wetenschappelijk onderzoek en internationale literatuur. In interactie met België als casus. Capita selecta in overleg met de studenten.

Begincompetenties
Algemene kennis

Eindcompetenties


Leermaterialen
De literatuur wordt opgegeven en is gemakkelijk toegankelijk.

Studiekosten
15 €

Studiebegeleiding
Monitoraat

Onderwijsvormen
Voorbereidende lectuur, analyse, discussie, synthese. Inschakeling videomateriaal waar functioneel. Het maken van een paper, gevolgd door presentatie en discussie, behoort tot de mogelijkheden. Competentieleren en interactie.

Evaluatievorm
Permanente evaluatie, eventueel mondeling examen.

OP-leden
Harry VAN VELTHOVEN