Trefwoorden Ontwerpen
Doelstellingen
De vakken ontwerpen bouwkunde en ontwerpen burgelijke bouwkunde hebben tot doel: Integreren van oplossingstechnieken en methoden uit de vakdisciplines weg- en waterbouw, materialenleer, bouwconstructie in het kader van een gegeven probleemstelling.
Op het einde van de cursus CAE moeten de studenten in staat zijn om op een efficiënte wijze gebruik te maken van Autocad.
Zij hebben tevens een basiskennis verworven van andere bouwkundige en landmeetkundige software.
Met de bedrijfs- en werfbezoeken maken de studenten kennis met dit werkveld.
Leerinhoud
Deel 1: Ontwerpen bouwkunde
Ontwerp van een alleenstaande woning:
situatie- en inplantingsplan; studie van de ontwerp- en uitvoeringsplannen, samenstelling van het bouwdossier; deeltekeningen; technische plannen; documentatie voor de bouwaanvraag; meetstaat; bestek; kostprijsberekening.
Deel 2: Ontwerpen burgerlijke bouwkunde
Toepassingen op: bochtgegevens, bochtverbreding, overgangsbogen, parabolische overgangen en verkantingen; duikers en/of bruggen.
Tekenen van: de uitvoeringsplannen van de wegenis en bepalen van het grondverzet
Deel 3: C.A.E.
Tijdens de lessen wordt een demonstratie gegeven van alle beschikbare software die specifiek gericht is op gebruik door ingenieurs bouwkunde en landmeter. (o.a. betonberekeningspakket, landmeetkundige teken- en rekenpakketten, GIS,..)
De studenten worden aangezet tot het gebruik van deze pakketten voor het uitwerken van bouwkundige en landmeetkundige projecten.
Deel 4: Bedrijfs- en werfbezoeken
In de loop van het academiejaar worden een aantal bedrijfs- en werfbezoeken georganiseerd. Hiervan wordt een verslag gemaakt.
Begincompetenties Basiskennis van Autocad is gewenst.
Eindcompetenties
Leermaterialen
PC, de aanwezige software staat ter beschikking van de studenten.
Studiekosten
Er zijn kosten verbonden aan het maken van plots, fotokopies en planafdrukken.
Voor de bedrijfs- en werfbezoeken zijn vervoer, eten en overnachtingen ten laste van de studenten.
Studiebegeleiding Via de opdrachten worden de studenten aangezet om kritisch en constructief na te denken over het project.
De studiebegeleiding staat open om dieper op die kritische vragen in te gaan, teneinde de student te voorzien van de nodige inzichten zodat die verder kan werken aan het project.
Onderwijsvormen
Oefeningen.
Evaluatievorm
- Puntenverdeling - examenvorm
Deel 1: oefeningen 40 %
Deel 2: oefeningen 30 %
Deel 3: examen 15 %
Deel 4: deelname + verslag : 10 %
- Periode - permanente evaluatie
Alle opdrachten zijn individueel uit te werken, tenzij anders opgegeven (= groepswerk). In het laatste geval wordt van ieder lid een gelijkwaardige bijdrage verwacht.
De beoordeling gebeurt per ingediende opdracht, binnen het vooropgestelde tijdsbestek. In geval van groepswerk wordt bij de beoordeling ook rekening gehouden met de persoonlijke inbreng van elk lid van de groep.
OP-leden Marc Wylaers, Rudi De Vierman, Greta Deruyter, André De Brabandere, Kathleen Gekiere
|
|