Trefwoorden
Doelstellingen De grondige kennis van de regeltechniek bij te brengen in verband met het analyseren en ontwerpen van analoge en digitale regelsystemen. Hierbij wordt het accent gelegd op het ontwikkelen van de nodige vaardigheden voor het beheersen van regeltechnische problemen omtrent lineaire, niet-lineaire, meervoudige en optimale systemen, gekoppeld aan de praktijk.
Leerinhoud Aansluitend op de kennis van het derde jaar, wordt de analyse in het analoge domein vervolledigd. Hierna wordt overgegaan tot het ontwerpen van lineaire en tijdsinvariante analoge regelsystemen. Naast de studie van de klassieke regeltechniek wordt ook ingegaan op het analyseren en ontwerpen met de theorie van de toestandsvariabelen. De voorgaande technieken worden ook uitgediept in hun digitale implementaties. Aldus omvat de theorie de volgende hoofdstukken :
De Poolbaanmethode
Poolbanen zonder looptijd; Poolbanen van systemen met vertragingstijd.
Ontwerpen van analoge geregelde systemen
Bode-ontwerp; Nyquistontwerp; Ontwerp d.m.v. het Black-Nicholsdiagram; Systeemrobuustheid.
Digitaal geregelde systemen
Bemonsterde signalen; De wiskundige modellering van bemonsterde signalen; Blokschema's van bemonsterde systemen; Analyse in het z-domein; Praktische ontwerpregels voor DDC; Implementatie van digitale netwerken en algoritmen.
State space-technieken
Analyse in de toestandsruimte; Multivariabele systemen; Optimale systemen.
Niet-lineaire systemen
Niet-lineair gedrag; Fasevlak-methode; Beschrijvingsfuncties; Stabiliteitsanalyses; Methode van Liapunov; Popov en het cirkelcriterium.
De praktijkopleiding wordt geoefend aan de hand van industrieel uitgewerkte proefopstellingen (temperatuur, vermogen, niveau, druk, massadebiet, positionering,…) Hierbij wordt de student geconfronteerd met werkelijke industriële componenten en verschillende types regelaars. Tevens worden simulatiestudies verricht met analoge simulatoren en met computerprogramma's.
De Directe Digitale Controle wordt praktisch geoefend steunende op de geëigende programmatuur en interfaces.
Begincompetenties Eerste jaar van de tweede cyclus
Eindcompetenties
Leermaterialen Cursus : Automatisering - Prof. ir. G. De GroeveDocumentatie : Feedback Control Systems - J. Van de Vegte
Studiekosten Omvatten alleen de kosten voor de aankoop van de cursus en de labo-oefeningen
Studiebegeleiding Uitleg op afspraak
Onderwijsvormen De theoretische cursus wordt gedoceerd gedurende twee uur per week in hoorcolleges. Aansluitend bij de theoretische vorming is er een praktijkopleiding waar de theorie geconcretiseerd wordt door het uitvoeren van oefeningen op didactische opstellingen en het uitvoeren van simulaties op analoge en computersimulatoren. Tevens wordt er praktische kennis aangebracht in verband met de procesinstrumentatie.
Evaluatievorm Theorie (mondeling / schriftelijk examen) : ....47..%
Oefeningen / Labo's (permanente evaluatie) : .....53.%
OP-leden
|
|