Trefwoorden Middenspanningstechnieken
Doelstellingen
Deze cursus heeft tot doel inzicht te geven in de principes en gebruikte materialen bij de verdeling van energie tot bij de industriële verbruiker (<= 36 kV). Er wordt inzicht verkregen in de organisatie van een middenspanningsnet, hoe wordt omgesprongen met storingen en welke de keuze is van het beveiligingsmateriaal en de beveiligingspricipes. Nadruk wordt in het bijzonder gelegd op de energieverdeling d.m.v. 'gesloten kasten bouw': hun toepasbaarheid, beveiliging, normalisatie. In de oefeningen wordt er hoofdzakelijk naar gestreefd de student een zeer praktische kennis te laten opdoen van hoe hij / zij moet schakelen in een reëele situatie, welke veiligheidsmaatregelen men in acht moet nemen en hoe men concreet te werk gaat bij het in of uit dienst nemen van een middenspanningskabine met het oog op de veiligheid. Hier wordt een praktijksituatie gesimuleerd.
Leerinhoud
Volgende onderwerpen worden behandeld:
1. Overzicht van het middenspanningsgebied
2. Problematiek van beveiliging en aard van de fouten
3. Beveiliging tegen schade door overstroom, overzicht van de beschikbare middelen en apparatuur
4. Spanningsregelaars voor transformatoren
5. Wederinschakelsystemen & teleschakelingen
6. Storingschrijvers en signalisatie apparatuur
7. Opbouw en organisatie en bespreking van verschillende types middenspanningskasten van het gesloten type.
8. Normalisatie en wetgeving rond middenspanningskasten
Begincompetenties
Kennis van de kursus 'Elektrische machines I' is noodzakelijk.
Eindcompetenties
Leermaterialen
Er zal een syllabus 'Middenspanningstechnieken' beschikbaar zijn. Deze is echter nog in volle ontwikkeling.
Studiekosten
De cursus wordt ter beschikking gesteld tegen kostprijs van de fotocopies.
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen
Theorie:
De leerstof wordt gedoceerd onder de vorm van hoorcolleges die worden verduidelijkt door kleine theoretische oefeningen.
Oefeningen:
Hier wordt een volledige dag training 'schakelen in middenspanning' voorzien in een gespecialiseerd oefenlabo waar men wordt geconfronteerd met potentieel gevaarlijke omstandigheden welke zich in de praktijk zouden kunnen voordoen. Voorts zijn nog een aantal theoretische oefeningensessies voorzien.
Evaluatievorm
Theorie (mondeling / schriftelijk examen) : ....73..% Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding. De vragen zijn open vragen, getrokken door de studenten en worden evenwichtig verdeeld over de ganse cursus.
Oefeningen / Labo's (permanente evaluatie) : ....27..% Een schriftelijke oefening wordt afgelegd op hetzelfde tijdstip als dat van het theoretisch examen zodat beiden, zowel oefeningen als theorie, op het mondeling examen worden ondervraagd.
OP-leden
Luc DEWEERDT
|
|