Trefwoorden Materiaalkunde
Doelstellingen
Het vak is een aanvulling op het vak "Algemene Materiaalkunde" uit het 1e jaar en omvat 2 delen, enerzijds "Metalen", anderzijds "Kunststoffen en Composieten".
Metalen spelen een belangrijke rol in de hedendaagse techniek : een zekere basiskennis over de eigenschappen van metalen en legeringen is onontbeerlijk, evenals de controle op mogelijke, niet zichtbare fouten.
Anderzijds is het aandeel aan kunststoffen in bouw en constructieve toepassingen vrij groot.
De studenten met studiekeuze bouw dienen bijgevolg een grondiger kennis te hebben over de structuur, de mogelijkheden en de beperkingen van kunststof- en composietmaterialen. Ook worden zij vertrouwd gemaakt met een aantal belangrijke begrippen en verwerkingstechnieken uit de kunststoftechnologie.
Leerinhoud
Metalen.
Mechanische eigenschappen van metalen; niet-destructief metaalonderzoek; giettechnieken; lassen en solderen; ongelegeerd staal; gelegeerd staal; thermische behandelingen op staal; gietijzer; koper en koperlegeringen; aluminium en aluminiumlegeringen;
Kunststoffen en Composieten
Structuur en eigenschappen van polymeren; kunststoftechnologie; verwezenlijkingen en voorbeelden van kunststoffen;
Bespreking basismaterialen voor composieten; eigenschappen ; overzicht van de diverse verwerkingstechnieken van composieten; toepassingen.
Begincompetenties De student moet een voldoende kennis hebben van de algemene materiaalkunde.
Eindcompetenties
Leermaterialen
Cursusnota's beschikbaar.
Studiekosten
Ongeveer € 4.
Studiebegeleiding Studenten kunnen, na afspraak, individueel of in groep, bij de betrokken docent terecht voor bijkomende uitleg.
Onderwijsvormen
Hoorcolleges
Evaluatievorm
Theorie (schriftelijk examen) : 100 % (open vragen m.b.t. cursus en lesnota's)
Labo, oefeningen (permanente evaluatie) : 0 %
OP-leden
Paul VANHEE / Daniël VANROBAEYS
|
|