Trefwoorden Verzendingen
Doelstellingen In dit opleidingsonderdel wordt kennisgemaakt met WEG-, LUCHT- en SPOORTRANSPORT. De cursus heeft tot doel de studenten vertrouwd te maken met de specifieke terminologie, met de gebruiken in de vervoerssectoren en met de vervoersdocumenten.
De student moet in staat zijn de besproken transportwijzen met elkaar te vergelijken op verschillende gebieden, zodat hij de beste vervoerswijze kiest in functie van de aangeboden lading. De studenten moeten op een efficiënte manier informatie hieromtrent analyseren en tegelijkertijd zich de attitude tot continue leren toe-eigenen door bvb. het opzoeken van artikels en informatie op het internet ter illustratie van de leerstof.
Leerinhoud In het eerste deel maken de studenten kennis met het vervoer over de weg. Het dienstenpakket en de vervoersproblematiek van het wegvervoer wordt beknopt besproken. De vervoersovereenkomst wordt vervolgens uitvoerig bestudeerd. Na deze uiteenzetting moeten de studenten in staat zijn oefeningen te maken in verband met de inhoud en het toepassingsgebied van het CMR-verdrag en het invullen van de CMR-vrachtbrief. De voorwaarden tot toegang tot het beroep van de wegvervoeronderneming en de vereiste vergunning komen aan bod. Na deze bespreking moeten de studenten in staat zijn te weten welke vergunningen nodig zijn voor welk vervoer. De studenten worden de basisprincipes in verband met het vervoer van gevaarlijke goederen bijgebracht. De voornaamste bedrijfsvoertuigen en de nodige boorddocumenten evenals de rij- en rusttijden komen aan bod.
In een tweede deel maken de studenten kennis met het vervoer per spoor. Om de huidige situatie van B-cargo te begrijpen, wordt er een korte historiek gegeven van de NMBS. Het aanbod van B-cargo wordt besproken, alsook de belangrijkste partners voor het goederenvervoer. Wanneer goederen aangeboden worden voor vervoer per spoor, moet een geschikte wagen gebruikt worden. Er wordt aandacht besteed aan het wagenpark, zodat de studenten in staat zijn een goede keuze te maken in functie van de goederen. De CIM-vervoerovereenkomst wordt besproken en aan het invullen van de vrachtbrief wordt eveneens aandacht besteed. Aan de hand van oefeningen worden de studenten aangeleerd hoe ze de vrachtbrief moeten invullen. Ook bij deze transportwijze worden de basisprincipes in verband met het vervoer van gevaarlijke goederen bijgebracht.
Het derde deel behandelt het luchtvervoer. Er wordt eerst een organisatorisch kader geschetst om daarna de goederen, hun kenmerken en geschiktheid voor luchtvervoer te bespreken. De typische kenmerken van een vliegtuig worden aangehaald. Het invullen van de vrachtbrief, de tussenpersonen en de aansprakelijkheid komen naast het tariefbeleid ook aan bod.
Begincompetenties
Eindcompetenties
Leermaterialen Eigen cursus van de vaklectoren.
Vakliteratuur.
Studiekosten De gemiddelde prijs per blad die in het departement gebruikelijk is.
Studiebegeleiding De titularis is beschikbaar voor vragen tijdens de lesweken.
Onderwijsvormen De leerstof wordt bijgebracht door een combinatie van doceren, leergesprekken en individuele oefeningen.
Via bedrijfsbezoeken, cases, video's en vervoerdocumenten worden de studenten met de bedrijfspraktijk geconfronteerd.
Evaluatievorm Eerste examenperiode: 30 % permanente evaluatie + 70 % schriftelijk examen
Tweede examenperiode: 100 % schriftelijk examen
Examencommissie Vlaamse Gemeenschap (indien verschillend van de beoordelingswijze van de reguliere student).
OP-leden
|
|