Trefwoorden Ruimtelijke ordening, vestigings- en mobiliteitsproblematiek
Doelstellingen Milieuambtenaren worden in onze snel evoluerende maatschappij dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van intensief gebruik en misbruik van de schaarse leefruimte. Bij het verwerken van de problematiek i.v.m. ruimtegebruik en het formuleren van adviezen naar het beleid toe, is het noodzakelijk de problemen tijdig te herkennen, ze correct te omschrijven, ondubbelzinnig te benoemen en het effect ervan juist in te schatten. Hiertoe dient een milieuambtenaar een grondige basiskennis te bezitten van de terminologie, de begrippen en de processen van de stedenbouw en de ruimtelijke ordening.
De studenten worden in bovengenoemde vaardigheden geoefend en hun kritische geest wordt tijdens een uitgebreide en gevarieerde terreinverkenning aangescherpt om hen te wapenen voor de confrontatie met de diverse instanties en belangengroepen in de wereld van het milieuoverleg in brede betekenis.
Leerinhoud
- Ruimtelijke ordening: naast de terminologie en de bespreking van enkele algemene planningstechnieken wordt vnl. de inhoud van de diverse - veelal cartografische - instrumenten van de ruimtelijke beleidsplannen op de diverse planningniveaus nader bekeken. Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen wordt uitgebreid behandeld. Daarnaast komen enkele belangrijke deelaspecten van het ruimtelijk beleid (vb. stadsvernieuwing, groenbeleid …) aan bod.
- Vestigingsproblematiek: een antwoord wordt gegeven op de vragen "wat?", "waar?" en vooral "waarom daar?" Naast de theoretische lokalisatietheorieën wordt a.h.v. een aantal case-studies de theorie getoetst aan de praktijk, dit zowel in het stedelijk gebied als in het buitengebied.
- Mobiliteitsproblematiek: na enkele theoretische beschouwingen wordt a.h.v. een case study een stedelijk mobiliteitsplan ontleed (Stad Gent).
Tijdens de pedagogische excursies wordt de leerstof regelmatig getoetst aan de terreinrealiteit. Er worden voordrachten bijgewoond, zowel intra als extra muros.
Begincompetenties Noties van de ruimtelijke configuratie (cartografie) in Vlaanderen en in België.
Eindcompetenties
Leermaterialen
Studiekosten 15 euro (m.i.v. de integrale versie van de basisnota Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen).
Studiebegeleiding Permanente begeleiding op vraag van de student voor het jaarwerk. De lector kan steeds bevraagd worden via e-mail:dirk.vermeulen@hogent.be
Onderwijsvormen De theorielessen worden opgevat als een actief hoorcollege. Discussies worden hierbij niet uit de weg gegaan. Er wordt gebruik gemaakt van overhead, video, publicaties … Er gebeuren nagenoeg wekelijks terreinverkenningen (per fiets) en regelmatig is er een gastspreker (intra of extra muros).
Evaluatievorm Eerste examenzittijd: 60 % schriftelijk examen en 40 % jaarwerk
Tweede examenzittijd: 100 % schriftelijk open boek examen
Examencommissie Vlaamse Gemeenschap (idem reguliere student)
OP-leden
|
|