WELZIJNSZORG EN WELZIJNSBELEID
 
Wordt gegeven in 2de jaar Orthopedagogie
2de jaar Orthopedagogie
Theorie [A] 17.0
Toepassingen [B] 17.0
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 85
Studiepunten [E] 3
Doceertaal Nederlands
Titularis Agnes BILTRIS
Referentie SGORTH02A00105
 
Trefwoorden
Welzijnszorg en welzijnsbeleid

Doelstellingen
De student geeft een algemene introductie weer van het Vlaamse beleid inzake welzijn, gekaderd in het geheel van begrippen en visies.Hij geeft een algemene bespreking per welzijnssector( ouderenzorg, jeugdbeleid, algemeen welzijnswerk,...) Hij geeft verbanden weer waarmee beleidsmensen dienen rekening te houden: enerzijds maatschapelijke ontwikkelingen, anderzijds de begroting of beschikbare middelen. Hij licht de financieringssystemen toe voor het sociaal beleid, zowel op federaal als op gemeenschapsniveau.
De student bespreekt een artikel uit de actualiteit door het te situeren in de behandelde leerstof en geeft op kritische wijze een eigen mening weer.Hij zoekt gericht naar informatie betreffende beleidsbeslissingen door het raadplegen van specifieke bronnen (welzijnszakboekje, specifieke websites, specifieke tijdschriften.)
De student is gericht op het volgen van de actualiteit en neemt een kritische houding aan t.a.v. de media, als t.a.v. beleidsmaatregelen.

Leerinhoud
In functie van het aantal contacturen, worden telkens een aantal keuzes gemaakt met betrekking tot de behandelde leerstof: in principe omvat het vak een oriëntering in het begrippenkader en de ondersteunende structuren van het welzijnsbeleid in Vlaanderen. Vanuit de huidige maatschappelijke ontwikkelingen worden algemene inzichten gegeven rond de algemene beleidsopties van de huidige regering en de voorhande zijnde middelen om het sociale en welzijnsbeleid uit te voeren. Afhankelijk van het onderwerp wordt het beleid van Vlaanderen ook gesitueerd t.a.v. het Federale beleid, het Europese beleid,...
In een tweede gedeelte worden een aantal sectoren diepgaander behandeld, enerzijds i.f.v. thema's essentieel voor de opvoeder, anderzijds i.f.v. ontwikkelingen in de actualiteit. Hoofdzakelijk wordt gekozen voor beleidsthema's die rechtstreeks in verband staan met de stages of het toekomstige werkveld of op een bepaald ogenblik brandend actueel zijn.

Begincompetenties
Geen voorkennis vereist.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Eigen cursus: Welzijnszorg en welzijnsbeleid.
Krantenabonnement te overwegen.

Studiekosten
Cursus: ongeveer 3 euro.

Studiebegeleiding
Op aanvraag.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, groepswerk, discussie en leergesprek.

Evaluatievorm
Examen: Ja
Oefeningen - Opdrachten: de studenten worden gevraagd de actualiteit op te volgen.
Periode: Januari
Vorm: Schriftelijk
Verplichte lectuur: krantenartikels

OP-leden
Agnes BILTRIS