FILOSOFIE
 
Wordt gegeven in 1ste jaar Sociaal werk
1ste jaar Sociaal werk
Theorie [A] 52.0
Toepassingen [B] 0.0
Stages en scriptie [C] 0.0
Studietijd [D] 150
Studiepunten [E] 5
Doceertaal Nederlands
Titularis Maurice WALGRAEVE
Referentie SGSWKX01A00157
 
Trefwoorden
filosofie

Doelstellingen
Studenten kunnen een aangegeven filosofische vraagstelling in hun historisch en maatschappelijk kader plaatsen en kunnen via het zelf aangeven van voorbeelden het belang van de filosofie voor het individueel en maatschappelijk handelen verduidelijken. Studenten kunnen de hoofdlijnen en ideeën van de grote wijsgerige stromingen en hun representatieve vertegenwoordigers vanaf de Oudheid tot op heden aangeven en toelichten. Studenten kunnen, gebruik makend van de theoretische kaders uit de cursus, via voorbeelden de wederzijdse beïnvloeding van filosofische denkbeelden over mens en maatschappij enerzijds en de maatschappelijke constellatie van een bepaalde periode / samenleving anderzijds aangeven. De studenten kunnen eigen wereldbeschouwing, mens- en maatschappijvisie verduidelijken in relatie tot historische en theoretische kaders uit de cursus

Leerinhoud
De cursus is een combinatie van een klassieke overzichtscursus en een thematische cursus. We beginnen bij de Grieken en eindigen met het Postmodernisme. De belangrijkste thema's van een bepaalde filosoof worden uitgelegd, gesitueerd in de tijd en geactualiseerd. Voorbeelden zijn het verschil tussen mythe, religie, filosofie en wetenschap, het onderscheid tussen idealisme en materialisme, voorwaarden tot geluk, de thema's vrijheid en verantwoordelijkheid, de vraag naar de aard van de mens en de repercussies hiervan voor het welzijnswerk, de verschillende funderingen van ethiek, het thema zingeving en lijden, etc.

Begincompetenties
Geen specifieke voorkennis vereist.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Ondersteunend cursusmateriaal en syllabus, aangevuld met eigen nota's, audio-visueel materiaal.

Studiekosten
Cursusmateriaal : ongeveer 10 €

Studiebegeleiding
Individueel monitoraat op afspraak. Na elk onderdeel worden meerdere voorbeeld - examenvragen aangegeven en besproken

Onderwijsvormen
Hoorcolleges met mogelijkheid tot dialoog en vraagstelling.
Sommige thema's kunnen in deelgroepen behandeld worden.
Een individuele opdracht is mogelijk Video-materiaal, deelname aan studiedagen en externe sprekers en lezingen zijn mogelijk.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen op het einde van de lessenreeks. Mogelijkerwijze opdrachten.
A-klas: januari
B-klas: juni

OP-leden
Maurice Walgraeve en Yvan Houtteman ( voor de ondersteuning bij de opdrachten )