Trefwoorden Managementmodellen en strategisch management
Doelstellingen Wat is management? Vanuit deze centrale vraag gaat deze module dieper in op de typische kenmerken en houding van de manager. Een van de grondhoudingen van de manager is het kunnen omgaan met verschillende invalshoeken om personeel en organisatie te kunnen managen. Afhankelijk van de bril die managers opzetten komt de realiteit van het functioneren van een organisatie anders naar voren. De cursist dient bijgevolg te leren inzien dat op verschillende manieren naar organisaties kan gekeken worden en derhalve verschillende managementbenaderingen kunnen worden gehanteerd. Het inzicht in de oorsprong en de context van deze benaderingen is een bijkomende doelstelling.
In deze module worden twee benaderingen sterker uitgewerkt, met name het resultaatsgericht management en de lerende organisatie. Vanuit praktische vragen worden beide benaderingen uitvoerig behandeld.
In een derde deel leert de cursist vanuit een globaal kader een strategie voor een organisatie te ontwikkelen. Het inzicht en het toepassen van strategisch management in een organisatie vormt hier de boodschap. Welke zijn de sterke en zwakke kanten van mijn organisatie en mijn personeel? Welke zijn de kansen en de bedreigingen? Het systematisch opstellen van een missie, een strategische planning en doelstellingen komen hier aan bod.
Leerinhoud Overzicht en interpretatie van verschillende managementmodellen, zoals:
- management als het reguleren van een machine
- management als een sociaal-psychologisch proces
- management als een aanpassing- en overlevingsstrategie in de omgeving
- management als een beslissingssysteem
- management als een lerend systeem
- management als een strategisch proces
De lerende organisatie
De toepassingen van de principes van de lerende organisatie op het dagelijks functioneren van een organisatie. Hierbij wordt uitgegaan van het boek 'HRM in de social profit- en publieke organisaties' van Prof. Alex Vanderstraeten.
Strategisch management
Het opstellen van de missie, visie, strategische plannen, operationele doelstellingen, en kritische succesfactoren in en van een organisatie. Het opstellen van een strategische planning aan de hand van praktische voorbeelden uit de social profit en de publieke sector. Kritische evaluatie van het strategisch planningsproces.
Begincompetenties Inzichten op sociologisch en psychologisch vlak.
Eindcompetenties
Leermaterialen Syllabus, handboek en teksten
Literatuur:
Allison, M. & Kaye J., Strategic planning for nonprofit organizations. New York, John Wiley&Sons, 1997.
Argyris, C., Leren in en door organisaties. Tielt, Lannoo Scriptum, 1996.
Bouman, J., Tips en Tools voor Managers. Zaltbommel, Thema Schouten&Nelissen, 1998.
Morgan, G., Images of organization. London, Sage Publications, 1986.
Morgan, G., Imaginatie: de kunst van creatief management. Schiedam, Scriptum, 1993.
Quinn, R.E. & Faerman, S., Handboek managementvaardigheden. Schoonhoven, Academic Service, 1997.
Schouten, J. & W. van Beers, Resultaatsgericht managen. Zaltbommel, Thema Schouten&Nelissen, 1994.
Van den Broeck, H., Lerend Management. Tielt, Lannoo Scriptum, 1995.
Vanderstraeten, A., De verschillende paradigmas in het managementdenken of hoe managers vanuit verschillende modellen organisaties kunnen kennen en beheren. Gent, Cursus Hogeschool Gent, 1999.
Studiekosten Handboek 28 Euro
Studiebegeleiding Op afspraak
Onderwijsvormen De verschillende managementmodellen worden voorgesteld aan de cursisten. Aan de hand van het model van Quinn en de eigen cursus en basisteksten worden de belangrijkste elementen toegelicht.
De lerende organisatie wordt behandeld vanuit het boek "Lerend Management", waarbij de student en de docent gezamenlijk het boek doornemen, toepassingen maken, bedenkingen formuleren en een leerproces ontwikkelen.
Het strategisch management wordt in eerste instantie theoretisch ingeleid en naderhand toegepast op organisaties uit de social profit en de publieke sector zoals bvb. op een (fictieve) gezondheids-voorlichtingsdienst.
Evaluatievorm De cursist wordt gevraagd om enkele toepassingen voor te bereiden, en deze te verbinden met de verschillende managementmodellen. Aan de hand van een gesprek wordt deze voorbereiding geëvalueerd.
OP-leden Prof. Dr. Alex Vanderstraeten
|
|