Trefwoorden onderneming en overheid
Doelstellingen De onderneming handelt niet in een vacuüm, maar wel in samenspel met klanten, leveranciers, werknemers, enz. Eén van de belangrijkste medespelers op het economische terrein is de overheid : de overheid bestraft, beloont, verbiedt, subsidieert, legt regels vast, belast, enz. In deze cursus wordt ingegaan op het beleidskader dat de overheid aan de bedrijven aanreikt. De bedoeling is uiteraard dat er een eter begrip ontstaat van de rol van de overheid in het economisch leven, zodanig dat toekomstige kaders in bedrijven een juiste inschatting maken van de positie van hun bedrijf tegenover de overheid.
Leerinhoud De doelstellingen van het economisch beleid. De bedrijven. Het werkgelegenheidsbeleid. Het monetair beleid. De economische analyse van de fiscaliteit. Het beleid inzake mededingingen concurrentiekracht. De overheidsbedrijven. De nationalis ering en privatisering. Het industriebeleid. Het landbouwbeleid. Het vervoerbeleid. Het milieubeleid.
Begincompetenties De leerstof van de opleidingsonderdelen Economie 1, Economie2, Macro-economie en Micro-economie.
Eindcompetenties
Leermaterialen H. Matthijs & F. Naert (red.), Sociaal-economisch beleid, Deel 2 : Economisch georiënteerd beleid, StOHO, 1996.
Studiekosten Kostprijs syllabus ca. 10.00 €
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen Deze cursus bestaat uit een aantal onderdelen van een voor de Open Universiteit ontwikkelde cursus. De cursus zal dan ook door de studenten zelfstandig en op eigen kracht gestudeerd worden. Periodiek worden door de docent sessies ingericht waarop studieproblemen behandeld kunnen worden. De cursus isspecifiek gemaakt voor afstandsonderwijs. Dit betekent dat de teksten zeer uitvoerig zijn en op allerlei manieren ondersteuning bieden.
Het instuderen van deze cursus is zeker geen kwestie van louter geheugenwerk. In geen geval dienen data en cijfermateriaal gememoriseerd te worden. Ook organigrammen zijn niet bedoeld om uit het hoofd te leren, maar wel om de inhoud in een breder geheel te plaatsen.
Naast de leerdoelen die je in elk hoofdstuk vindt, geven de zelftoetsvragen je een goed idee van de wijze waarop je de leerstof moet instuderen.
Om je te ondersteunen bij het verwerken van de leerstof, komen doorheen de studietekst in de meeste hoofdstukken ook opgaven voor. Een opgave biedt je de mogelijkheid om de leerstof toe te passen of om na te gaan of je de uiteenzetting werkelijk begrijpt. Ook de kernbegrippen in de linke passen of om na te gaan of je de uiteenzetting werkelijk begrijpt.
Evaluatievorm Schriftelijk examen.
OP-leden Titularis
Frank NAERT
|
|