Trefwoorden Wetenschap en filosofie
Doelstellingen De student(e) vertrouwd maken met onderzoeksgegevens en theoretische modellen uit de sociaal-culturele antropologie, de psychologie van de waarneming en de geschiedenis van de filosofie, teneinde hem/haar in staat te stellen de kunsten te situeren binnen een ruimere context.
Doelstellingen per deelcompetentie:
1. Psychologie van de waarneming: een houding van onderzoek, verwondering en bevraging kunnen aannemen, een analyse van de organisatie van de perceptie kunnen voeren, basistheorieën van de perceptie kennen, inzicht hebben in het feit dat het waarnemingsproces een complex en multidimenitioneel gebeuren is en dat verschillende wetenschappelijke onderzoeken slechts een deel van het fenomeen verklaren, experimenten begrijpen, inzichten kunnen toepassen op eigen gebied en in de persoonlijke leefwereld.
2. Sociale en culturele antropologie: de student aanleren de sociale en culturele bepalingen van de kunsten te herkennen en ontleden, aan de hand van analysemodellen uit de sociale- en culturele antropologie.
3. Historische inleiding filosofie: kennismaking met de geschiedenis van de wijsbegeerte en haar cultuurhistorische contexten. Inzicht in de historiciteit van onze wereldbeelden, moraal, ethiek en esthetisch oordelen.
Leerinhoud Leernhoud per deelcompetentie:
1. Psychologie van de waarneming: de waarneming vanuit verschillende invalshoeken: neurofysiologie, ethologie, gestaltpsychologie, cognitieve psychologie en interactieve modellen, psychoanalyse.
2. Sociale en culturele antropologie: aan de hand van voorbeelden uit niet-westerse en niet-burgerlijke culturen worden de talrijke functies die kunst kan vervullen gëillustreerd. Uiteenzetting van wetenschappelijke modellen uit de sociale- en culturele antropologie.
3. Historische inleiding filosofie: thematische inleiding tot de wijsbegeerte, bepaling van filosofie, haar relatie tot de kunsten. Historisch overzicht: Ionische natuurfilosofie, Plato & Aristoteles, hellenistische geluksfilosofie, patristiek, scholastiek, rationalisme & empirisme, Kant.
Begincompetenties Cognitieve vaardigheden en algemeen kennisniveau en die men aan het einde van een middelbare schoolopleiding kan verwachten. Geen specialistische voorkennis, wel een openheid van geest en sterke motivering om het studiegebied te verkennen en de items ervan te linken aan andere kennis- en ervaringsdomeinen.
Eindcompetenties "kennen/kunnen": de student kent (schematisch en inleidend) de belangrijkste modellen uit de waarnemingspsychologie, de sociale en culturele antropologie, en kent de geschiedenis van de klassieke filosofie (oudheid tot moderne tijd). Hij/zij kan in deze kennisdomeinen zelf gegevens opzoeken, kan aan de hand van deze referentiekaders een probleemstelling situeren en analyseren, en kan deze denkkaders aanspreken bij het beleven, duiden en analyseren van kunst.
Leermaterialen
Studiekosten Cursus betaald uit ateliergeld, eventuele aankoop van boeken verplichte lectuur (ook ontleenbaar in openbare bibliotheken en in de bibliotheken van de Associatie Gent)
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen
Evaluatievorm 1. Psychologie van de waarneming: mondeling examen, werkstuk, 2e examenzittijd mogelijk.
2. Sociale en culturele antropologie: mondeling examen, 2e examenzittijd mogelijk.
3. Historische inleiding filosofie: schriftelijk examen, lectuurverslag in schriftelijk werkstuk; 2e examenzittijd mogelijk.
OP-leden
|
|