INITIATIE GECOMBINEERDE MEDIA 1.1
 
Wordt gegeven in 1ste jaar Bachelor in de beeldende kunst - afstudeerrichting: gecombineerde media
1ste jaar Bachelor in de beeldende kunst - afstudeerrichting: gecombineerde media
Hoorcollege [A] 75.0
Werkcollege [B] 100.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 50.0
Totale studietijd [D] 550
Studiepunten [E] 21
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis ACAD VAKGROEP
Referentie ABBKUM01A00001
 
Trefwoorden
Initiatie gecombineerde media

Doelstellingen
Kennis maken en inzicht verwerven in de verschillende deelcompetenties met als doel een waaier van mogelijkheden te initiëren en bewuste keuzes te kunnen maken vanaf het tweede semester.

Leerinhoud
Tekenen
Waarneming, voorstelling, vormgeving door middel van verschillende tekentechnieken. Omzetten van ideeën in tekeningen en storyboards.

Conceptontwikkeling
Laat de student kennis maken met de voorbereiding, het bedenken en al of niet implementeren van een concept. De methodiek in het bedenken van concepten.

Fotografie
Inleiding in de basisbegrippen en -principes van fotografie -van opname tot verwerking-. Historisch overzicht van de fotografische tendensen en een situering ervan binnen de beeldende kunsten.

Architecturale vormgeving
Experimenten met basisvormen, overgangen maken onderling, overgangen van vlakken naar volumes.Tussen vlakken en volumes, configuraties uit combinaties. Omzetten van concepten in lichte, bewaarbare materialen; papier, bristol karton, …
Via stadswandelingen wordt verder ingegaan op de impact en functie van architectuur.

Geactiveerde ruimte
Het fysieke paspoort (zelfportret): via een uitgebreide (lichamelijk) technische fiche kom je tot zelfonderzoek , training en bevraging.

Digitale technieken
Technische theorie:digitale introductie, basisprogrammatuur en -principes van een Macintosh operating systeem en netwerken, het web als onderdeel van een werkomgeving en de soorten applicaties en hun toepassingen.

Ruimtelijke vormgeving
Inleiding tot voorstellings- en presentatietechnieken en specifieke presentatiecontexten. Behandeling van visuele overdrachtmethoden aan de hand van korte opdrachten. Aandacht voor andere communicatiemiddelen die bij het "ten-toon-stellen" van belang kunnen zijn: geluid, geur, tastzin en zelfs smaken. Onder het begrip "tentoonstellen", in module 1 o.a. de presentatie van eigen werkstukken, worden hier alle vormen van presentatie verstaan:van display, etalage, standenbouw tot tentoonstellingsbouw en de vaste opstelling in een museum.

Begincompetenties
Slagen in artistieke toelatingsproef.

Eindcompetenties
De student heeft een inzicht verworven in basisprincipes van beeldvorming in diverse media.
Studenten kunnen volledig zelfstandig een keuze maken uit het aanbod van deelcompetenties die aangeboden worden van het tweede semester.

Leermaterialen


Studiekosten
minimaal €150

Studiebegeleiding


Onderwijsvormen
hoorcolleges, (hands-on)oefeningen, atelier, …

Evaluatievorm
Praktische/theoretische proeven en beoordeling atelieropdrachten op het eind van de lessenreeks.
Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.

OP-leden