Trefwoorden Psychomotoriek, Sensomotoriek, Leerstoornissen, Dyslalie, Articulatiestoornissen
Doelstellingen De ontwikkeling op sensomotorisch en psychomotorisch vlak bepalen niet zelden de communicatiemogelijkheden en de leermogelijkheden (cq stoornissen). Het is vanuit dit perspectief dat deze cursus in het curriculum is opgenomen. Voor de afstudeerrichting logopedie culmineert deze cursus in de thematiek rond leerstoornissen die in de twee volgende jaren aan bod komt. Articulatie is het vehikel bij uitstek van mondelinge communicatie. Een correcte articulatie bepaalt in hoge mate de verstaanbaarheid van en voor logopedie- en audiologiepatiënten. Articulatiestoornissen zijn bovendien het meest bekende werkterrein van de logopedist.
Leerinhoud Sensopsychomotoriek en leerstoornissen
LECTOR: Fleur Gailly
Definitie van sensomotoriek en psychomotoriek. Neurologische basis van het gedrag. Mesker: ontwikkeling van de grove en fijne motoriek . Kugel: ontwikkeling van het lichaamsschema. Piaget: ontwikkeling van ruimte en tijdsbesef. De ontwikkeling van de kindertekening .
Articulatiestoornissen
LECTOR: Luc Simoens
Deel 1: Beschrijving en indeling van articulatiestoornissen (Deel 2: Evaluatie en diagnostiek; Deel 3: Behandeling)
Begincompetenties Met het oog op articulatiestoornissen:correcte articulatie van alle Nederlandse klanken, goede perceptie en discriminatie van klanken (correct en afwijkend)
Eindcompetenties Sensopsychomotoriek en leerstoornissen
Doelstellingen m.b.t. het kennen en begrijpen: De studenten kennen de senso- en psychomotorische ontwikkeling in zijn verschillende facetten, de neurologische basis van de ontwikkeling, de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek, ontwikkeling van het lichaamsschema, het ruimtebesef, het tijdsbesef, de ontwikkeling van de kindertekening. Zij kunnen deze ontwikkelingslijnen schetsen en uitleggen.Doelstellingen m.b.t. het toepassen: De studenten kunnen de verworven kennis toepassen in een observatiesituatie. Zij kunnen door middel van de theoretische aspecten het gedrag van een kind duiden. Zij kunnen de verschillende theoretische aspecten illustreren aan de hand van voorbeelden.Doelstellingen m.b.t. houdingen & attitudes: De studenten nemen een kritische houding aan. Zij kunnen een eigen mening formuleren omtrent de gegeven theorieën.
Articulatiestoornissen
Komen tot kennis van en inzicht in articulatie en articulatiestoornissen, inclusief onderzoek en begeleiding van personen met articulatiestoornissen; onderzoek en begeleiding van een persoon met een articulatiestoornis kunnen plannen en uitwerken.
Leermaterialen Syllabi ter beschikking, aan te vullen met collegedictaten. Voor het clusteronderdeel articulatiestoornissen zijn de syllabusteksten, de illustraties/presentaties, de uitgeschreven practicumopgaven en individueel uitvoerbare oefeningen via e-learingkanalen beschikbaar (Blackboard.hogent.be) .
Handboek: STES, Articulatiestoornissen
Oefenboeken: HUYBRECHTS, Articulatie in de praktijk, delen "Consonanten" en "Vocalen en diftongen"; ELDAR, Spreken en zingen Handboek: VALLEYS & VANDROEMME: Sensopsychomotoriek
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 150.0 EUR In de totaalprijs is de prijs van de boeken verrekend. De boeken zijn ook bruikbaar voor andere opleidingsonderdelen en in de volgende studiejaren. De prijs voor de syllabi apart is ongeveer 9.00 EUR.
Studiebegeleiding Monitoraat na afspraak. Klassikale initiatieven krijgen voorrang.
Onderwijsvormen Klasgesprek, practica, zelfstudie, zelfstandig te verwerken opdrachten, hoorcolleges.
Evaluatievorm Sensopsychomotoriek en leerstoornissen 40%
EXAMINATOR: Fleur Gailly
Schriftelijk open en meerkeuzevragen. Voor de meerkeuzevragen wordt een correctieformule gehanteerd.
Articulatiestoornissen 60%
EXAMINATOR: Luc Simoens
Examen bestaande uit: - theoretisch gedeelte (schriftelijk) over de inhoud van de syllabus en delen van de inhoud van het handboek;- praktijkgedeelte (schriftelijk en eventueel mondeling) dat volgende elementen kan bevatten:- gerichte toepassing van de theorie op een voorgestelde stoornis- voorstelling en bespreking van een verwerkt spraakstaal
OP-leden Fleur Gailly (fleur.gailly@hogent.be), Luc Simoens (luc.simoens@hogent.be)
|
|