Trefwoorden Gezondheidsvoorlichting, gezondheidsbevordering, gezondheidspromotie, ziektepreventie, patientenvoorlichting, GVO
Doelstellingen Studenten moeten weten wat "gezondheidsvoorlichting" inhoudt, moeten algemene begrippen (zoals gezondheidsbevordering, gezondheidsbescherming en ziektepreventie) kennen en kunnen situeren binnen het ruime veld van "preventie".
Studenten moeten een aantal belangrijke theorieën, modellen en concepten kennen waarop de wetenschap van de gezondheidsvoorlichting gesteund is.
Studenten moeten het belang van gezondheidsvoorlichting kunnen aangeven binnen de hedendaagse genees- en verpleegkunde.
Ze moeten ook inzicht krijgen in hoe een gezondheidsbevorderende interventie wordt gepland, voorbereid en uitgevoerd (a.d.h. van de fundamenten, namelijk de "systematiek", de "doelgerichtheid" en de "planmatigheid") van de gezondheidsvoorlichting. Ze moeten deze ook kunnen toepassen door zelf, kritisch, eigen voorbeelden te zoeken.
Ze moeten weten wat "patiëntenvoorlichting" is, waar dit zich situeert binnen de gezondheidsvoorlichting, moeten de belangrijke taak van de verpleegkundige hierin herkennen en in staat zijn om zelf patiëntenvoorlichting te geven.
Leerinhoud De veranderde concepten "ziekte" en "gezondheid" door de jaren heen, de overgang van het biomedisch naar het biopsychosociaal model en het ontstaan van de gezondheidsvoorlichting binnen deze veranderde denkwijze.
Gezondheidsvoorlichting en gerelateerde begrippen, definities, kenmerken en onderlinge verschillen.
De fundamenten van de gezondheidsvoorlichting, met name de systematiek, planmatigheid (met inbegrip van planning van gezondheidseducatieve interventies) en doelgerichtheid.
Determinanten van gezondheidsgedrag en verklaringsmodellen voor menselijk gedragspecifieke sociaal-psychologische gedragsverklarende modellen.
Patiëntenvoorlichting: verschillende vormen van patiëntenvoorlichting, concepten en theorieën en praktijktoepassingen.
Begincompetenties
Eindcompetenties
Leermaterialen Syllabus
Studiekosten € 5,00
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen Er wordt gebruik gemaakt van een eigen syllabus. Alles wat tijdens de lessen aan bod komt staat uitgebreid uitgeschreven en verduidelijkt in deze syllabus.
In de les wordt er gedoceerd, zijn er leergesprekken en praktische opdrachten waarbij studenten theoretische modellen moeten invullen met praktische voorbeelden. Er wordt verwacht dat studenten kritisch zijn en aangeven waar zich de moeilijkheden bevinden of waar het verschil zit tussen de "theoretische patiëntenvoorlichting" en "patiëntenvoorlichting in de praktijk".
Evaluatievorm Schriftelijk examen waarbij zowel naar theoretische kennis als naar praktisch inzicht en vaardigheden gepeild wordt.
OP-leden Antoon De Bock
|
|