Trefwoorden Taal: Nederlands
Doelstellingen De studenten kunnen technisch correct, expressief, doelgericht en publiekgericht spreken en schrijven en kunnen analyserend, interpreterend, beoordelend, samenvattend luisteren en lezen. Ze kunnen de verdiepte (en systematische) kennis, inzichten en vaardigheden (zie leerinhoud) toepassen, ook bij het voorbereiden en uitvoeren van didactische oefenmomenten. Ze kunnen zelfstandig opdrachten uitwerken en daartoe o.m. de nodige bronnen kritisch raadplegen.
Leerinhoud Het deel 'taalbeschouwing' bestudeert het taalsysteem, het taalgebruiksysteem en de spelling, en oefent de taalcorrectie en het gepast formuleren. In het deel 'literatuur' worden er o.m. prozateksten en poëzie geanalyseerd en geïnterpreteerd. Het deel 'referentiële teksten' behandelt o.m. de analyse, de interpretatie en het schrijven van niet-fictionele teksten. Bij 'spreken en luisteren' worden er technische oefeningen en communicatieve oefeningen gemaakt. De 'vakdidactiek' omvat de basisinzichten en -vaardigheden en de toepassingen ervan (in voorbereiding en in uitvoering/didactische oefenmomenten, -lessen) om taalvaardigheden en de taalkennis adequaat aan leerlingen van de eerste graad middelbaar onderwijs over te brengen.
Begincompetenties De studenten beheersen de 4 vaardigheden op het niveau van het laatste jaar van het middelbaar onderwijs: ze kunnen vlot en natuurlijk spreken en schrijven (ook zonder spelfouten), zijn erop gericht AN (mondeling en schriftelijk) te gebruiken, en kunnen tegenover hun eigen mondeling en schriftelijk taalgebruik en dat van anderen een reflecterende en kritische houding aannemen. Ze beschouwen het lezen als een middel tot persoonlijke en sociale ontwikkeling en zijn erop gericht naslagwerken en informatiebronnen te raadplegen.
Eindcompetenties Slagen voor de leerinhouden, vaardigheden en attitudes zoals beschreven in het opleidingsprofiel en in het vak Nederlands.
Leermaterialen - Nederlands in de basisvorming - Een praktische didactiek, H.Bonset e.a. (Coutinho, 1992 e.1.);
- Taalboek Nederlands, W. Smedts en Van Belle, Pelckmans, 2004;
- notities en oefeningen Nederlands (lector) (bronnen: zie bibliografieën onderdelen);
- Gids voor correcte schooltaal, Sigrid Suy en Peter Debrabandere, syllabus;
- huislectuur: zie lijst in 'Notities en oefeningen Nederlands' (lector).
Studiekosten Notities en oefeningen Nederlands (lector): richtprijs:30 EUR
Taalboek Nederlands: 25 EUR
Studiebegeleiding Mentoraat: na afspraak.
Onderwijsvormen Docerende werkvormen, allerlei gespreksvormen, groepswerk, begeleid individueel en zelfstandig werk, oefeningen, geleide studie en zelfstudie.
Raadgevingen bij de studie van het opleidingsonderdeel.
Vooral voor de leerstofonderdelen grammatica, literatuuranalyse, referentiële teksten (analyseren en schrijven), spelling, en spreken moet de student regelmatig oefenen en leren; de studenten kunnen steeds in de les vragen stellen over niet begrepen punten; de aanwezigheid van de student is vereist voor de onderdelen die permanent worden geëvalueerd. De opgegeven data voor het afgeven van taken moeten worden gerespecteerd.
Evaluatievorm Examen: mondeling en / of schriftelijk en / of permanent
OP-leden Sigrid Suy
|
|