Trefwoorden geografie, lokalisatie, mentale kaart, wereldhandel, ruimtelijke verschillen, IWETO-code: S230 economische aardrijkskunde, S250 demografie, S240 ruimtelijke ordening
Doelstellingen Ten gevolge van specialisatie en ruimtelijke differentiatie wordt transport één van de belangrijkste pijlers van het economisch handelen.
De wereld wordt een dorp. Het is daarom belangrijk dat een student Logistiek Management een goed inzicht verwerft in de ruimtelijke verschillen en de spreiding van het economisch handelen op diverse ruimtelijke niveaus: stad, gewest, regio, land, continent, globe.
Daarnaast moet hij/zij op de hoogtezijn van de economische en politieke samenwerkingsverbanden die het nationaal niveau overstijgen.
In de opleidingsonderdelen Algemene economische geografie (LM 1) en Transportgeografie (LM 2) wordt getracht een aantwoord te vinden op de vragen "Wat?", "Waar?" en vooral "Waarom daar?". Aldus wordt gezocht naar wetmatigheden in de lokalisatie- en transportpatronen. Zo beschikt de student over sleutels om nieuwe gevallen te ontleden en te verklaren en eventueel ook te optimaliseren naar het transportgebeuren. Hij/zij tracht een bestand op te bouwen van "mentale kaarten" ("mental maps").
Tijdens de excursies ziet de student de toepassing van de theorie van fysische distributie en de principes van "value added logistics".
Leerinhoud In de cursus Algemene economische geografie wordt het kader geschetst waarin het transportgebeuren zich afspeelt.
Eerst wordt kort de geografie van België overlopen. Daarna wordt, na een elementaire cursus cartografie (m.i.v. G.P.S. en G.I.S.) aandacht besteed aan de bevolkingsopbouw (demografie), de landbouw (m.i.v. een klimaatsclassificatie) en de lokalisatie van de industrie. In het Hoofdstuk Energie worden de items steenkool en petroleum behandeld. Verder wordt nog een overzicht gegeven van de wereldhandelspatronen en van de belangrijkste grondstoffenstromen.
Tot slot wordt even stilgestaan bij de principes, de instrumenten en technieken van de ruimtelijke ordening in Vlaanderen.
Begincompetenties Elementair gebruik van een atlas.
Eindcompetenties * ALGEMENE COMPETENTIES
KENNIS
VAARDIGHEDEN
- vermogen tot kritische reflectie
- actualiseren van kennis
- bronnen raadplegen
- verwerven en verwerken van informatie
ATTITUDES
- kritsche ingesteldheid
* ALGEMEEN BEROEPSGERICHTE COMPETENTIES
KENNIS
VAARDIGHEDEN
- het organiseren (analyseren, synthetiseren, hiërarchiseren) van informatie
ATTITUDES
- leergierigheid, kennis permanent actualiseren
* SPECIFIEK BEROEPSGERICHTE COMPETETENTIES
KENNIS
- kennis van internationale handel
VAARDIGHEDEN
ATTITUDES
- kritische ingesteldheid
Leermaterialen Syllabus: ongeveer 75 copies, te verkrijgen bij de cursusdienst.
Hands-outs (PowerPoint) van de syllabus te downloaden van het net.
Studiekosten Syllabus: tegen gangbare prijs van de copies, bepaald door de Hogeschool Gent.
De syllabus bevat de beknopte leerinhoud per onderwerp: het is de bedoeling dat de studenten die zelf aanvullen a.d.h. de uitleg gegeven in de les.
(Verplichte excursies: gedeelde kost voor de gids en voor het transport).
Studiebegeleiding Studenten kunnen steeds de vaklector bevragen (in en na de les, via e-mail)
Onderwijsvormen Leergesprek, raadplegen/volgen van actualiteit in de media en met ICT (internet).
De studenten worden geoefend in het denken in "mentale kaarten". Daarbij wordt gestreefd naar het leggen van zowel horizontale als verticale verbanden. Door het werken met case-studies worden sleutels opgebouwd om praktijkgevallen te analyseren en te optimaliseren.
Evaluatievorm EERSTE EXAMENZITTIJD:
Schriftelijk examen (theorie, denkvragen, ...) : 60 %
Permanente evaluatie : 40 %
TWEEDE EXAMENZITTIJD:
Schriftelijk examen : 100 %
OP-leden
|
|