Trefwoorden Financiële analyse
Doelstellingen Naast het opstellen van een jaarrekening moet de student een volledige financiële analyse kunnen uitvoeren en daaruit conclusies formuleren over de werking van het bedrijf. De student moet bewust worden gemaakt van de noodzaak om periodiek financiële analyses uit te voeren, teneinde aan het bedrijfsmanagement de nodige beleidsinformatie (bedrijfseconomisch advies) te bezorgen. In het kader van 'Adviesverstrekking en besluitvorming als dienstverlening t.a.v. het cliënteel' moet de student in staat zijn boekhoudstaten te analyseren en financiële kerncijfers te interpreteren.Om hierbij alternatieve scenario's op te stellen moet hij/zij bereid zijn zich diepgaand in een probleem te verdiepen en om uiteindelijk tot een advies te komen moet hij/zij blijk geven van een kritische ingesteldheid en beoordelingsvermogen.
Via de oefeningen leert de student omgaan met informatie, wordt er aangeleerd om accuraat te werken (het voortdurend uitvoeren van de nodige controles zorgt ervoor dat fouten vermeden worden en dat alzo een maximale nauwkeurigheid bereikt wordt) en wordt de nadruk gelegd op zin voor orde. Via groepswerk leert de student samenwerken, kritisch denken en in teamverband duidelijke conclusies vormen.
Leerinhoud Om de financiële toestand evenals de evolutie in het verleden van de ondernemingen te ontleden moet de jaarrekening grondig gekend zijn. Daarom worden de waarderingsregels kort herhaald en worden oefeningen gemaakt op het samenstellen van de jaarrekening.
Op basis van een correcte jaarrekening wordt er overgegaan tot het opmaken van de analysebalans, analyseresultatenrekening en analyseresultaatverwerking.
Aan de hand van een aantal ratio's voor liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit wordt de financiële gezondheid van een onderneming beoordeeld. Tenslotte worden ook de vermogensstromen en kasstromen in een onderneming geanalyseerd en geïnterpreteerd om daaruit conclusies en prospecties voor de toekomstige financiële situatie af te leiden.
Begincompetenties Voorkennis van Algemeen Boekhouden.
Eindcompetenties (zie doelstellingen en leerinhoud)
Leermaterialen Syllabus (± 300 blz.).
Studiekosten Gangbare prijs per fotokopie.
Studiebegeleiding Begeleid zelfstandig leren.
Onderwijsvormen Hoorcollege aangevuld met voorbeelden en oefeningen (zowel individuele oefeningen als groepswerk).
Evaluatievorm
- Eerste examenzittijd: 40 % permanente evaluatie en 60 % schriftelijk examen
- Tweede examenzittijd: 100 % schriftelijk examen
- Studenten enkel ingeschreven voor het afleggen van de examens: eerste en tweede examenzittijd: 100 % schriftelijk examen
OP-leden
|
|