Trefwoorden Controleleer
Doelstellingen
- Het doel van dit opleidingsonderdeel is voornamelijk een inzicht te verschaffen in de controle (audit) van een jaarrekening.
- De student krijgt eerst een globaal overzicht over wat "audit" eigenlijk is samen met de reglementering, in België, van het bedrijfsrevisoren- en accountantsberoep alsook van de erkende boekhouders en fiscalisten (Toelatingsvoorwaarden, beroep, deontologie).
- Ook de wettelijke reglementering inzake de controle en de neerleggingsverplichtingen van een onderneming komt aan bod.
- Vervolgens wordt er dieper ingegaan in de auditstrategie i.v.m. de (enkelvoudige) jaarrekening.
- Zo verkrijgt de student inzicht in het belang van een intern controlesysteem, in de algemeen aanvaarde controlenormen en de betekenis voor een audit van materiality en auditrisk.
- Tevens zal de student kennis verwerven in de controleprocedures en het aanleggen van een controledossier.
- Er wordt ingegaan op de controle-objectieven en controlewerkzaamheden uit te voeren bij de audit van de jaarrekening en dit in het kader van het verzamelen van bewijsmateriaal i.v.m. oordeelsvorming.
- Bij deze behandeling zal de student voortdurend de interactie vaststellen inzake zijn kennis en inzicht verworven in vele andere opleidingsonderdelen.
- Tenslotte leert de student de bewoordingen van het controleverslag beter begrijpen en interpreteren.
Leerinhoud
- Inleiding
- Beroepsreglementering/deontologie
- Controle- en neerleggingsverplichtingen
- Studie van de auditstrategie: opbouwen van een intern controlesysteem, algemeen aanvaarde controlenormen, materiality en auditrisk, controleprocedures, aanleggen van een controledossier, controle-objectieven, controlewerkzaamheden en controleverslag.
Begincompetenties Kennis van algemeen en vennootschapsboekhouden, personenbelasting en BTW.
Eindcompetenties (zie doelstellingen en leerinhoud)
Leermaterialen Syllabus
Studiekosten Syllabus wordt aan de student ter beschikking gesteld aan de gangbare kopieprijs bepaald door de hogeschool.
Studiebegeleiding Praktische oefeningen en cases worden klassikaal verbeterd. De student kan voor individuele vragen terecht bij de lector.
Onderwijsvormen
- Leergesprekken en praktische benadering via de jaarrekening van een onderneming, rekening houdend met de ondernemingsactiviteiten en de eraan verbonden inherente risico's.
- Praktische oefeningen en cases worden eerst klassikaal uitgelegd.
- De studenten werken individueel of in groepjes aan de gestelde problematiek.
- Nadien volgt er klassikaal een bespreking.
Evaluatievorm
- Eerste examenzittijd: 100 % schriftelijk examen
- Tweede examenzittijd: 100 % schriftelijk examen
- Examencommissie Vlaamse Gemeenschap / Studenten enkel ingeschreven voor het afleggen van de examens: (idem reguliere student)
OP-leden
|
|