Trefwoorden Stage
Doelstellingen De stage moet de student de kans bieden kennis te maken met de beroepspraktijk. Kennis, vaardigheden en attitudes bijgebracht in de driejarige opleiding FV krijgen een praktische toetsing in het werkveld en worden er tevens verder ontwikkeld.
Vooral de algemeen en specifiek beroepsgerichte competenties zullen in de stage verder ontwikkeld worden:- Uitdiepen van de theoretische kennis
- Vaardigheden op het vlak van interpersoonlijke relaties, teamworking, omgaan met informatie, omgaan met taken, persoonlijk functioneren, redeneervaardigheid, en administratieve vaardigheden
- Attitudes zoals accuratesse, flexibiliteit, omgaan met stress, organisatievermogen, doorzettingsvermogen, kritische ingesteldheid, resultaatgerichtheid, het omgaan met gelden van anderen volgens strikte deontologische codes, kwaliteitsbewustzijn, empathie, contactbereidheid, leergierigheid, zelfstandigheid, zin voor samenwerking, assertiviteit,...
De duur van deze stage is voldoende lang opdat de student zich volledig zou kunnen inleven in zijn werksituatie.
De student krijgt een inzicht in de verschillende beroepsmogelijkheden na deze driejarige opleiding en beschikt over de vereiste sollicitatievaardigheden.
Leerinhoud
- De stage duurt 3 maanden. De stage kan plaatshebben in een financiële instelling (bank, beursvennootschap, …) of bij een verzekeringsmaatschappij, zowel in het hoofdkantoor als in kleinere zetels, in plaatselijke agentschappen of bij tussenpersonen.
- De inhoud van de stage wordt voor de aanvang van de stage besproken door de stagebegeleider van de hogeschool, de stagementor van het stagebedrijf en door de student/stagiair en voor het begin van de stage door het stagebedrijf bevestigd in een taakomschrijving.
- De inhoud van het eindwerk wordt eveneens vooraf besproken door de stagebegeleider, de stagementor en de stagiair en uiterlijk in de loop van de eerste weken van de stage overeengekomen tussen stagebegeleider, stagementor en stagiair.
- Het eindwerk moet aan het departement in elektronische vorm worden afgegeven en eveneens in minimum 3 exemplaren op papier. De student bezorgt ook een exemplaar aan de stagegever.
- Dit eindwerk wordt door de student na afloop van de stage mondeling gepresenteerd en verdedigd voor een jury.
- De student rapporteert regelmatig aan de stagebegeleider over het verloop van de stage en de stand van zaken van het eindwerk.
- De student houdt een stagelogboek bij dat een beknopte beschrijving bevat van de
stageactiviteiten gedurende de ganse stageperiode, en een korte persoonlijke
evaluatie. Hij houdt steeds (een kladversie van) het stagelogboek bij zich,
zodat hij steeds aan de stagebegeleider een overzicht kan geven van de
stagetaken.
- De student geeft 1 exemplaar van het stagelogboek na afloop van de stage af aan de stagebegeleider. Over vorm en opmaak van het stagelogboek lees je alles in de stagebrochure.
- Tevens maakt de student kennis met de verschillende beroepen waartoe hij werd opgeleid en komen sollicitatietrainingen aan bod.
Begincompetenties De student beschikt over de competenties bijgebracht in de driejarige opleiding Financie- en Verzekeringswezen.
Eindcompetenties (zie doelstellingen en leerinhoud)
Leermaterialen Alle relevante cursussen en handboeken gebruikt in de opleiding, boeken, tijdschriften- en krantenartikels, internet, interne documenten en opleidingen in het stagebedrijf, …
Studiekosten Verplaatsingskosten naar het stagebedrijf, kosten van kopiëren en inbinden van het eindwerk.
Kosten verbonden aan het seminarie solliciteren.
Alle kosten verbonden aan de stage, met inbegrip van de kosten voor het medisch onderzoek, zijn ten laste van de student.
Studiebegeleiding Persoonlijke begeleiding door de stagebegeleider en de stagementor.
Onderwijsvormen De student zoekt een geschikte stageplaats.
Het is de bedoeling dat de stagiair zoveel mogelijk verschillende aspecten van het stagebedrijf leert kennen volgens de overeengekomen taakomschrijving.
Daarnaast verzamelt de stagiair alle nodige elementen voor het opstellen van het eindwerk.
Het stagebedrijf bepaalt de voertaal. Het eindwerk wordt (in principe) opgesteld in het Nederlands, tenzij anders overeengekomen.
Evaluatievorm Eerste examenzittijd:
De beoordeling omvat 3 aspecten:
- De quotering over het presteren en rapporteren tijdens de stageperiode gebeurt door de stagebegeleider op basis van onder andere zijn eigen vaststellingen en het advies van de stagementor (40%).
- Het eindwerk wordt beoordeeld op inhoud en vorm door de stagebegeleider en een tweede lezer, lid van het onderwijzend personeel (30%). Technische kennis van de besproken producten, maar ook competenties als analytisch vermogen, accuratesse, kritische ingesteldheid, kwaliteitsbewustzijn, zelfstandigheid, leergierigheid en kennis van schriftelijke communicatie kunnen hierbij beoordeeld worden.
- De mondelinge presentatie en verdediging wordt geëvalueerd door de jury (30%). Enkele competenties die hierbij getest worden zijn zin voor synthese, omgaan met stress, empathie, assertiviteit, resultaatgerichtheid en gebruik van mondelinge communicatie.
Tweede examenzittijd:
De quotering voor het presteren tijdens de stageperiode in het stagebedrijf wordt meegenomen naar de tweede zittijd. Het eindwerk wordt, op aanwijzingen van de stagebegeleider, door de stagiair herwerkt en/of aangevuld en mondeling gepresenteerd en verdedigd voor een jury.
Examencommissie Vlaamse Gemeenschap / studenten enkel ingeschreven voor het afleggen van de examens: (idem reguliere student)
OP-leden
|
|