Trefwoorden Interdisciplinaire cases
Doelstellingen Dit opleidingsonderdeel legt een duidelijke link met het bedrijfsleven.
Personeelsdirecteurs, bedrijfsleiders, managers enz. komen hier aan het woord. Dit gebeurt via gastcolleges, bedrijfsbezoeken, enz…
Algemene competenties aanscherpen zoals :
- Denk- en redeneervaardigheid, verwerven en verwerken van informatie, kritische reflexie, benutten van ICT mogelijkheden, creativiteit, ..
Beroepsgerichte competenties :
- Teamgericht werken, oplossingsgericht werken, communicatievaardigheid, situaties in kaart kunnen brengen om strategische keuzes te kunnen maken, stressbestendigheid, time management (o.a. respecteren deadlines,..)
Leerinhoud Een studententeam wordt gekoppeld aan een bedrijf waarmee het een jaar lang nauw gaat samenwerken, vooral in de onderneming zelf. Via businessplanning, marktstudie en human resources management leert de student dit bedrijf door en door kennen. De bijhorende opleiding wordt tegelijkertijd gegeven aan de studenten én de bedrijfsleiders, wat uniek is in de Vlaamse onderwijswereld.
Interdisciplinaire cases steunt op 3 pijlers:- Businessplanning: Het studententeam gaat onder deskundige leiding een doorlichting maken van het bedrijf op alle mogelijke economische domeinen: investeringen, productie, financiering, sales, enz…Dit resulteert in een businessplan dat nadien permanent wordt opgevolgd en zonodig bijgestuurd. Het bedrijf wordt gepositioneerd binnen de sector door middel van een uitgebreide financiële analyse van de jaarrekening.
- Human Resources Management (HRM): Naast de economische doorlichting gebeurt dit ook op het vlak van het personeelsbeleid. Onderzoek naar personeelsbehoeften, functiebeschrijvingen, opleidingsprogramma's voor het personeel komen aan bod.
- Internationale marketing: Heel wat KMO's zijn op zoek naar nieuwe markten. Het studententeam voert daarom een marktonderzoek uit naar een mogelijk nieuwe buitenlandse markt, dit om de haalbaarheid van deze markt in kaart te brengen : een studie van de relevante omgevingsfactoren, een analyse en invulling van de verschillende elementen van de marketingmix. De studenten verrichten deze opdracht via desk en desgevallend field research. Er wordt een rapport ( gekoppeld aan…..) en een presentatie (in een vreemde taal FR of E) gemaakt.
Binnen de voortgezette opleiding krijgen de studenten de nodige hulpmiddelen om de drie onderdelen tot een goed einde te brengen.
Begincompetenties Minimum diploma Hoger Onderwijs, 1 cyclus.
Eindcompetenties
Leermaterialen Computer voor de verwerking van de verslagen.
Studiekosten
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen
- Cursus
- Gastdocenten - bedrijfsbezoeken
- Informatie via diverse kanalen: EROV - GOMOV - VDAB - Export Vlaanderen - Kamers van Koophandel - Internet,…
Evaluatievorm Luik internationale marktstudie:
Eerste examenzittijd:
Individuele beoordeling van het inhoudelijke aspect:
Bedrijfsleider en begeleidende lector (60% rapport - 20% permanente evaluatie - 20% groepsevaluatie)
Taalaspect van de presentatie
Presentatiestijl
Power pointpresentatie
Tweede examenzittijd:
individuele vervangopdracht 100%
Luik Businessplanning:
Eerste examenzittijd:
Presentatie financiële analyse (januari): 40%
Eerste sessie in het bedrijf (februari): 10%
Tweede sessie in het bedrijf (maart): 10%
Presentatie in het bedrijf (juni): 30%
Groepsevaluatie (juni): 10%
Tweede examenzittijd:
Individuele vervangopdracht 100%
Luik Human Resources Management (HRM):
Eerste examenzittijd: Individueel en collectief opvolgen van de uitvoering van de groepsopdracht (medewerking, persoonlijke inbreng en engagement (innovativiteit en creativiteit)): 40%
Presentatie van het eindwerk voor een jury (zowel inhoudelijk als ICT): 60%
Tweede examenzittijd: individuele vervangopdracht 100%
OP-leden
|
|